Hoewel het Europees Parlement niet over alle bevoegdheden van een ‘echt parlement’ beschikt, kost het de Europese belastingbetaler steeds meer geld. Zo komt een totale kostprijs van twee miljard euro per jaar in zicht. Daarmee financiert men volgens de Nederlandse krant De Telegraaf onder meer een eigen chauffeursdienst of het laten invliegen van drieduizend journalisten voor de Europese verkiezingen.

Dit weekend stelde een ongeruste minister van Begroting, Sophie Wilmès (MR), in een interview met Le Soir dat de Europese Commissie zo’n 2,8 miljard euro extra gaat vragen aan België. De aanleiding hiertoe? De budgettaire leemte die de Britten met hun vertrek achterlaten en het bekostigen van nieuwe ‘Europese’ actie op vlak van migratie en veiligheid. Volgens De Telegraaf blijkt echter dat de Europese Unie voor deze middelen niet eerst naar de eigen werking kijkt. Zo blijven jaar na jaar de ‘onderhoudskosten’ van het Europees Parlement stijgen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

1,95 miljard in 2018

Vaak hebben de Europese instellingen een onfraaie reputatie met betrekking tot het omgaan met publieke middelen. Het Europees Parlement is daarop geen uitzondering. Niet onterecht, zo blijkt. Zo spendeert het parlement dit jaar zo’n 1,95 miljard euro. Enkele jaren geleden, in 2011, was dit bijna 300 miljoen euro minder. Niettemin was er in die periode van inflatie amper sprake.

Veel valt daarvan te verklaren aan de hand van de ondoorzichtige wijze waarop men het geld uitgeeft. Zo zou uit een rondvraag van De Telegraaf blijken dat de hoogste ambtenaar van het Europees Parlement, Klaus Welle, voor een oprekking van de begroting zorgt.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Populisme bestrijden, onkostenvergoedingen en chauffeurs

Een groot gedeelte van de begroting van het parlement gaat naar de lonen van de Europarlementariërs (211 miljoen euro). De leden van het Europees Parlement krijgen immers een riant salaris van zo’n 8.400 euro per jaar. Daarbovenop komt nog een onkostenvergoeding van zo’n 4.300 euro per maand – zonder dat men deze kosten dient te bewijzen – en een dagvergoeding van zo’n 300 euro per vergaderdag.

Wie zelf met de auto komt, kan ook nog rekenen op een vergoeding van zo’n 50 cent per kilometer. Eens aangekomen kunnen de Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg gebruik maken van één van de 110 chauffeurs die het Europees Parlement in dienst heeft.

Naast de lonen van de Europarlementariërs gaat een groot gedeelte naar communicatie. Hoewel de dienst in 23 officiële talen moet communiceren, klotst het geld volgens De Telegraaf er “tegen de plinten”. Zo voorziet men een budget om 3.000 journalisten naar Brussel te halen om verslag uit te brengen over de Europese verkiezingen. Met het invliegen van duizenden journalisten hoopt het parlement dat men aandacht gaat schenken aan de Europese prioriteiten. Ook kadert dit in een bestrijding van het populisme…

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/