Kosovaarse oppositie filibustert met rookbommen

0
623

In het Kosovaars parlement hebben oppositieleden rookbommen tot ontploffing gebracht, om een stemming over een grensafbakeningsovereenkomst met buurland Montenegro tegen te houden.

De ‘Zelfbeschikkingsbeweging’ deed drie rookgranaten afgaan toen de parlementszitting van start moest gaan. Hierdoor moesten alle aanwezige politici de zaal verlaten. Volgens de partij zou Kosovo zo’n 80 vierkante kilometer van zijn grondgebied moeten afstaan aan Montenegro als de stemming over de grensafbakening zou slagen, al wordt dat door andere partijen betwist.

“Onaanvaardbare praktijken”

De Amerikaanse ambassadeur in Kosovo, Greg Delawie, veroordeelde het “geweld” als een “politiek instrument“dat geen “plaats” had in het land. “Ik dring er bij de parlementsleden op aan de stemming vandaag te heropenen en af te ronden”, aldus Delawie.

“Geschokt door de vrijlating van traangas in de Kosovaarse Assemblee! Geschokt door het feit dat leden van een parlement in Europa hun toevlucht nemen tot gevaarlijke tactieken die Kosovo naar achteren trekken”, schreef Nataliya Apostolova, de ambassadeur van de Europese Unie, op Twitter. “Ik doe een beroep op alle parlementsleden en alle partijen om terug te keren naar Assemblee om dergelijke onaanvaardbare praktijken, die indruisen tegen de democratische samenleving en de toekomst van het Kosovaarse volk, te bestrijden. Parlementsleden, stem voor de toekomst, niet voor het verleden!”

https://twitter.com/ApostolovaEU/status/976421114514722821

Kosovo zoekt toenadering tot EU

De voorgestelde deal met Montenegro is een voorwaarde die de EU heeft gesteld aan Kosovo. In ruil voor de deal zouden de Kosovaren vrij mogen rondreizen binnen de Schengenzone. Kosovo heeft zich in 2008 onafhankelijk verklaard van Servië,  hoewel dit door Belgrado niet wordt erkend. In Pristina hoopt men in de toekomst in aanmerking te komen voor het EU-lidmaatschap.

In 2016 heeft Kosovo met het oog op die toetreding de stabilisatie- en associatieovereenkomst met de EU ondertekend, een overeenkomst waarmee Pristina zich ten doel zal stellen haar beleid geleidelijk af te stemmen en te ‘integreren’ met dat van de rest van de EU.