Gisteren berichtte Knack over de stukgelopen relatie tussen Vlaams viceminster-president Liesbeth Homans (N-VA) en Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws. Knack meent zo te weten dat dat de reden is waarom de Antwerpse tak van N-VA Meeuws buiten spel wil zetten.

Gisteravond kwam Knack naar buiten met de liefdesaffaire tussen Homans en Meeuws die zich enkele jaren geleden afspeelde. Volgens de redacteur die het stuk schreef zou dat de verklaring zijn voor de zware aanvallen van N-VA op Meeuws. Het nieuws werd gebracht op basis van één anonieme en hooggeplaatste bron binnen de N-VA. Homans reageerde zelf dat ze het betreurt dat haar privéleven openbaar gemaakt wordt en dat haar relatie met Meeuws geen enkele politieke relevantie heeft. VRT-journalist Marc Van de Looverbosch geeft haar in een interview in De Ochtend op Radio 1 gelijk: “Alsof wat in Antwerpen gebeurt alleen maar een wraakoefening is. Zelfs zonder de affaire lustten de N-VA en sp.a elkaar rauw.” 

Compleet irrelevant

“Er zijn voorbeelden genoeg die de haat tussen de N-VA en sp.a illustreren. Dat komt dus nooit meer goed. Daar die liefdesaffaire bovenop gooien is een brug te ver”, aldus Van de Looverbosch. Volgens hem zijn privézaken die geen aantoonbare politieke gevolgen hebben compleet irrelevant. Het bekendmaken van de affaire zou niet alleen schadelijk zijn voor Meeuws, maar het zou ook voor Homans nadelig kunnen zijn.

Volgens Van de Looverbosch kan je met dergelijke feiten mensen kapot maken: “We moeten opletten dat we niet afglijden naar het niveau van de Britse tabloids die alleen interesse hebben in smeuïge verhalen die er niets toe doen, maar er bij het publiek wel in gaan als zoete koek.” Van de Looverbosch houdt alvast zijn hart vast als dit de toekomst is voor de politieke verslaggeving in ons land.

(Lees verder onder de tweet.)

Van de Looverbosch vindt de berichtgeving walgelijk: “Ik heb het persoonlijk nog niet veel meegemaakt. Eigenlijk zou ik er niets over willen zeggen maar het staat nu eenmaal in alle kranten. We bereiken een absoluut dieptepunt in het moddergevecht dat in Antwerpen al enkele maanden aan de gang is.” Meeuws wou zelf nog niet reageren op de recente ontwikkelingen.

Kantje-boordje

De Vlaamse Vereniging van Journalisten vindt alvast niet dat Knack zijn boekje te buiten is gegaan met haar berichtgeving over de relatie. Volgens nationaal secretaris Pol Deltour is de zaak Meeuws-Homans een relevant feit en heeft de pers het volste recht om over de stukgelopen relatie te berichten, dat zei hij tegen persagentschap Belga. Hij voegt eraan toe dat de berichtgeving wel in een gepast kader en met voldoende terughoudendheid moet gebeuren.

Deltour zegt wel dat de verslaggeving “kantje-boordje” is aangezien het op zowel het privéleven als op de openbaarheid betrekking heeft. Binnen de journalistieke wereld zijn er voor- en tegenstanders van de berichtgeving. Deltour vervolgt dat Homans naar de Raad voor de Journalistiek kan stappen als ze vindt dat er een inbreuk was op haar privacy.

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde reeds op het artikel. Hij ontkent dat Meeuws het slachtoffer is van een politieke afrekening door N-VA. De Wever betreurt dat de berichtgeving “onder de gordel” is en noemt het choquerend en triest.