Kim Jong-un zal Trump ontmoeten: “inzetten op kernontwapening”

0
938

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) heeft aangekondigd dat hij bereid is om samen te zitten met Kim Jong-un, de communistische dictator van Noord-Korea. Dit na een uitnodiging van Noord-Korea. Indien het tot een praten komt, zou het een diplomatieke doorbraak zijn zonder precedent. Deze toenadering en andere recente positieve signalen komen er na maanden verhoogde spanningen.

Zuid-Koreaanse overheidsvertegenwoordigers kondigden gisterenavond buiten het Witte Huis aan dat Trump Kim Jong-un zal ontmoeten in mei voor een gesprek. “Kim wil inzetten op denuclearisatie en beloofde om af te zien van verdere kerntesten”, zo zei Zuid-Koreaanse veiligheidschef Chung Eui-yong“[Kim Jong-un] begrijpt dat de routineuze gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS nabij het Koreaanse schiereiland moeten doorgaan”. Trump liet via Twitter weten dat Noord-Korea “er grote vooruitgang geboekt wordt, maar de sancties blijven geldig tot een akkoord is bereikt”.

Meeting met Trump en Kim Jong-un in mei

De samenkomst tussen Trump en Kim Jong-un zou doorgaan in mei, al zijn een exacte datum en plaats nog niet bepaald. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering liet weten dat de Amerikaanse president wil ingaan op het Noord-Koreaanse aanbod omdat Jong-un “de ultieme beslissingsmaker in Noord-Korea” is. “President Trump heeft zijn reputatie te danken aan zijn vermogen om deals te maken”. “[De] meeting wordt gepland”, bevestigde Trump zelf op Twitter.

De verwachtingen zijn hoog nadat Trump lang werd verweten door de Amerikaanse en Europese linkerzijdes om een oorlogsstoker te zijn en roekeloze retoriek te gebruiken. Maar een Zuid-Koreaanse overheidsvertegenwoordiger liet weten dat Trump instemde om een gesprek te organiseren zonder enige voorwaarden. De bijeenkomst tussen de twee leiders betekent volgens Reuters “een dramatische diplomatieke doorbraak” na een maandenlang opbod van dreigementen. Het zou de eerste topbijeenkomst met de VS en Noord-Korea ooit zijn.

De detente tussen het Westen en Noord-Korea lijkt te volharden na de Olympische Winterspelen vorige maand. Het internationale sportevenement, waar Noord-Korea aan kon deelnemen, gaf samen met de voorbereidende gesprekken het startschot voor mildere taal bij beide partijen en een bereidheid om te praten. De Aziatische beurzen verkregen een duw in de rug na het nieuws van de meeting. De Japanse Nikkei steeg 0,5 procent en de Zuid-Koreaanse beurzen groeiden zelfs met 1 procent.