Gisteren werden de Oscars uitgereikt. Traditioneel gelden de Oscars als de referentie voor de beste films en acteurs. Maar de laatste jaren nam de organisatie echter meer en meer linkse politieke standpunten in. Dat lijkt zich te wreken bij het brede publiek.

In een jaar waarin voor de filmindustrie het ene na het andere (seks)schandaal uitbrak terwijl de filmsterren alsmaar moralistischer werden, lijkt het publiek helemaal af te haken. De kijkcijfers waren alweer historisch laag en de Oscars haalden slecht 18,9% volgens Nielsens ratings.

Weinig bekeken films

Terwijl de laatavondpresentator Jimmy Kimmel zich concentreerde op diversiteit, feminisme en andere progressieve thema’s wezen buitenstaanders er op hoe laag ook de box-office-cijfers waren voor de geselecteerde films.

Zo bracht ‘The Shape of Water’, dat de meeste prijzen won, amper 57 miljoen op. Dit betekent dat er slechts een kleine 5 miljoen mensen de film in de cinema hebben gezien.  ‘The Shape of Water’ bracht amper 50 miljoen dollar op. Ter vergelijking, de laatste adaptatie van Star Wars haalde meer dan tien keer zoveel binnen. Een andere film die er een prijs won en meerdere keren geselecteerd werd voor een Oscar, was het progressieve ‘Call Me By Your Name’, die haalde slechts 17 miljoen dollar op.

De ‘limousine liberals’ lijken de steun van het volk goed kwijt te zijn. Samen met de Golden Globes, de Grammy’s en de Super Bowl zijn de Oscars het viere grote evenement dat historisch weinig mensen kan verleiden na fel naar links te zijn opgeschoven.