Normalerwijze zouden verschillende pendelaars met dit weer op een extra service van de NMBS kunnen rekenen. Zo zijn er op een aantal perrons warmtestralers beschikbaar die pendelaars kunnen beschermen tegen de koude. Wat blijkt echter? Deze warmtestralers staan uit om energie te besparen.

Als gevolg van een ‘polar vortex’ vriest het deze week dat het kraakt in Vlaanderen en Europa. Dit (extreme) weer noopte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ertoe om te waarschuwen voor de gevolgen van de aanhoudende koude. Ook riep de organisatie de getroffen landen op om maatregelen te nemen om kwetsbaren te beschermen. In eigen land en meer precies met betrekking tot de NMBS lijkt dit met wat vertraging te gebeuren.

Vertraging

Deze ochtend stelde een pendelaar vast dat de warmtestralers aan het perron in Gent-Sint-Pieters niet opstonden. “Bij welke temperaturen worden die ingeschakeld?”, tweette hij dan maar naar de NMBS. Hoewel het overheidsbedrijf in eerste instantie het antwoord schuldig moest blijven, liet men later weten dat de warmtestralers uitstaan om “energie te besparen”.

Met dit antwoord was de pendelaar echter ‘not amused’. “Dus de NMBS installeert warmtestralers in de wachtruimtes van Gent-Sint-Pieters, maar zet ze niet aan bij koud weer om “energie te besparen”? Ik ga straks een auto kopen en er niet mee rijden. Om het milieu te sparen”, tweette hij cynisch.

Even later antwoordde de NMBS met te stellen dat de warmtestralers werden “aangekocht om de ruimte te verwarmen. Ons huidig beleid is echter om wachthuisjes op de perrons niet te verwarmen omwille van duurzaamheid en energiebesparing. Gezien de huidige temperaturen is uitzonderlijk beslist om de verwarming vandaag en morgen aan te zetten”.