De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt dat de omstreden nieuwe secretaris generaal Martin Selmayr niet zal opstappen. “Want alleen ik kan hem ontslaan”, aldus Juncker. Juncker zou ook zelf gedreigd hebben met op stappen als Selmayr zou moeten vertrekken. De benoeming van Selmayr zou veel te snel zijn gegaan, wat ernstige vragen oproept.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, benoemde zijn kabinetschef, Martin Selmayr, tot secretaris-generaal van de Commissie. De secretaris-generaal is de hoogste ambtenaar in Brussel, verantwoordelijk voor zo’n 33.000 werknemers. De benoeming zou veel te snel zijn gegaan, wat vragen oproept. Voorheen was het altijd iemand met jarenlange ervaring die gaandeweg zijn weg omhoog werkte naar functie. De snelheid en de manier van waarop de benoeming, die weliswaar volgens de regels plaatshad, gebeurde roept vraagtekens op. Beschuldigingen lopen uiteen van nepotisme tot een ‘coup’ met insinuaties dat Selmayr zelf aan de touwtjes trekt.

“Als Selmayr gaat, dan vertrek ik ook”

Juncker zou woedend zijn geweest over het gebrek aan politieke steun voor de benoeming van Selmayr. Bij een besloten ontmoeting op donderdag met zijn eigen fractie, de Europese Volkspartij (EVP), zou Juncker gedreigd hebben met zijn ontslag. “Als Selmayr gaat, dan vertrek ik ook”, zou een furieuze Juncker gezegd hebben. Dat meldt Politico. Selmayr zou overigens als ambtenaar ook op die politieke ontmoeting aanwezig zijn geweest, wat verdere vragen oproept.

Tijdens een persconferentie de daaropvolgende dag, na afloop van de Europese Raad, kreeg Juncker de vraag of het klopt dat hij zijn lot zal verbinden aan dat van Selmayr. “Martin Selmayr zal niet opstappen, want ik ben de enige die de macht heeft om hem te ontslaan”, luidde zijn antwoord. Een vervolgvraag deed hij af als “niet relevant”.

Merkel: “Selmayr werkt op een zeer Europese manier”

In een persconferentie gaven de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hun mening over de controverse rond Selmayr. “Ik begrijp de reacties op de benoeming. als dit zou worden toegedekt alsof er niets gebeurd is, zou het een probleem zijn”, aldus Macron. “Er is een democratische en journalistieke controverse, en daar moet aandacht aan besteed worden. Er komt een debat, en dat moet op een normale manier worden gevoerd.”

Merkel, een partijgenoot van Selmayr, vindt dat de kwestie moet worden onderzocht. Wel zegt ze Selmayr iemand te vinden die zeer efficiënt werkt. “Hij neemt beslissingen op een zeer Europese manier”, aldus Merkel.