De kogel is door de kerk: de onafhankelijke kandidate Jinnih Beels gaat de Antwerpse sp.a-lijst trekken. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws neemt genoegen met de tweede plaats. Meeuws was de afgelopen maanden herhaaldelijk onder vuur komen te liggen en staat om die reden zijn plaats af aan Beels.

De Antwerpse socialisten trekken volgens Beels met vier speerpunten naar de kiezer: zekerheid, onderwijs, wonen en mobiliteit. Onder zekerheid valt naast de strijd tegen armoede ook een nieuwe kijk op veiligheid. “Zekerheid betekent ook gerust zijn, met een aanspreekbare politie in propere straten”, citeert De Standaard de nieuwe lijsttrekker. Daarnaast willen de Antwerpse socialisten werk maken van een plan voor schoolverlaters.

Diversiteit op de lijst

Bij de lijstvorming heeft de Antwerpse sp.a volop de kaart van de diversiteit getrokken. Dit komt onder meer tot uiting door Yasmine Kherbache het lijstduwerschap te gunnen en Vlaams parlementslid Güler Turan op plaats drie te positioneren. Karim Bachar, gewezen bondscoach van het Belgisch zaalvoetbalteam, neemt dan weer plaats vier voor zijn rekening.

Naast verschillende nieuwe namen krijgen ook oudgedienden zoals Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt en voormalig minister Monica De Coninck een plaats op de lijst.

“Tom Boemerang Meeuws”

Dat Beels, als onafhankelijke, de sp.a-lijst gaat trekken in de stad waar de socialisten lang oppermachtig waren heeft veel te maken met het imago van lokaal voorzitter Tom Meeuws. De socialist kwam immers al meerdere malen in opspraak. Zo bleek dat Meeuws aanwezig was op een controversiële bijeenkomst met bouwpromotor Land Invest. Dit was hoogst ongemakkelijk voor toenmalig kartelpartner Groen. Wouter Van Besien had immers felle kritiek op de aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever (N-VA) op het verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal in restaurant ‘t Fornuis.

Daarnaast kwam Meeuws ook in de penarie naar aanleiding van zijn ‘verdacht’ afscheid bij De Lijn. Dit zou gebeurd zijn na gesjoemel met twee facturen ter waarde van een slordige 800.000 euro. Na afloop zou Meeuws ‘in der minne’ een opzegvergoeding van vijf maanden hebben verkregen.