Labour-leider Jeremy Corbyn zou lid geweest zijn van een privégroep op Facebook waar antisemitische boodschappen en holocaustontkenningstheorieën gepubliceerd werden.

De Labourpartij bevestigde dat het een twaalftal partijleden onderzocht vanwege hun betrokkenheid in de groep ‘Palestine Live’. Clive Lewis en Chris Williamson, beiden bondgenoten van Corbyn, zouden ook lid geweest zijn van de groep. In de groep werden onder meer samenzweringstheorieën met betrekking tot de Rothschilds, Israëlische betrokkenheid in 9/11 en artikels geproduceerd door neo-nazigroeperingen gepost.

Antisemitismeschandaal Labour

In een van de plaatjes was een beeld van een varken te zien, met de woorden “Israëlische lobby” op haar zijde geschreven, dat vier politici speende. Een woordvoerder van Corbyn bevestigde dat hij vroeger lid van de Facebookgroep was geweest, maar niet op de hoogte was van de antisemitische berichten die erin werden gepubliceerd. Zowel Williamson als Lewis zeiden dat zij niet op de hoogte waren van antisemitische of racistische inhoud en dat zij de groep intussen hadden verlaten.

De Labourpartij is al enige tijd verwikkeld in een antisemitismeschandaal. Er zijn al tientallen partijleden geschort sinds het aantreden van Corbyn als partijleider, waaronder ook oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone. Los daarvan is de oprichter van de linkse groep Momentum, Jon Lansman, online het slachtoffer geworden van anitsemitisme als gevolg van zijn besluit om zich kandidaat te stellen als de volgende secretaris-generaal van Labour. Lansman, een Jood, werd ervan beschuldigd een “zionistische overname” te plannen.

“Slecht beoordelingsvermogen” van Corbyn

Corbyn was enkele maanden actief in de groep, tot zijn aantreden als Labour-leider in september 2015. Hij zou zelf wel geen materiaal hebben gepubliceerd dat als antisemitisch beschouwd kan worden. Volgens parlementslid Andrew Percy (Con.) wijzen de onthullingen op het “slechte beoordelingsvermogen” en het onvermogen van Corbyn om antisemitisme uit de Labourpartij te bannen.

Percy krijgt bijval van Joseph Glasman, van ‘Campaign Against Anti-Semitism’. Volgens hem is er “geen denkbare rechtvaardiging voor de deelname van Jeremy Corbyn aan deze groep”. “Als resultaat van deze beweringen, zullen wij een disciplinaire klacht indienen bij de Labourpartij tegen Jeremy Corbyn […] die stelt dat de deelname aan zulk een Facebookgroep ‘ernstig schadelijk’ voor de Partij is”, voegde hij er aan toe.

Reactie woordvoerder Corbyn

“Jeremy en de Labourpartij zijn onverbiddelijk gekant tegen alle vormen van antisemitisme en zullen actie ondernemen om het uit te roeien in en rond Labour. Jeremy is niet blij met de steun van wie dan ook die betrokken is bij antisemitische activiteiten […] en als er leden van de Labour Party bij betrokken zijn, worden ze onderzocht”, zegt de woordvoerder van Jeremy Corbyn in een reactie op de heisa.

“Ik denk niet dat iemand suggereert dat Jeremy antisemitische berichten heeft geplaatst. Het was een groep ter ondersteuning van de Palestijnse rechten en als mensen in die groep antisemitische commentaren zouden geplaatst hebben, zullen ze worden onderzocht en actie ondernomen”, aldus de woordvoerder.