“We gaan terug naar de middeleeuwen”, klinkt het in Neukölln, een voorstad van de Duitse hoofdstad Berlijn. De hoge concentratie islamitische migranten dicteren er meer en meer de wet. Meisjes van 7 jaar dragen er onder druk een hoofddoek en de lokale bevolking voelt zich er niet meer veilig.

Nadat Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) in 2015 de historische woorden “Wir schaffen das” sprak, werd Duitsland in een jaar tijd overspoeld door meer dan een miljoen vluchtelingen. Veel van die vluchtelingen kwamen in de Duitse hoofdstad Berlijn terecht, waardoor tal van buitenwijken met grote concentraties migranten ontstonden. Eén van die buitenwijken is Neukölln.

“Seksueel object”

Arnold Mengelkoch is migratieofficier in Neukölln en getuigt over hoe de stad in korte tijd transformeerde tot islamitisch gebied. Hij waarschuwt voor de grote gevolgen die massamigratie vanuit landen met een andere cultuur met zich meebrengen. “Veel vluchtelingen hebben een beeld van vrouwen waarbij mannen de regels bepalen. Iedereen die geen hoofddoek draagt wordt daarbij gezien als een seksueel object”, aldus Mengelkoch.

Ook het hoofd van een lokale lagere school waarschuwt voor de transformatie die de stad aan het ondergaan is. Zo zouden jonge meisjes met hun leven bedreigd worden als ze niet met een hoofddoek naar school zouden gaan. Daardoor komen massaal veel meisjes met een hoofddoek naar de school. “We gaan terug naar de middeleeuwen”, klinkt het. “Onderwijs doet er niet toe. Religie is het allerbelangrijkste.”

“We gaan terug naar de middeleeuwen”

De oorspronkelijke inwoners van de stad uiten hun ongenoegen. “Ik voel me niet goed en niet veilig meer in deze stad. Het loopt hier uit de hand”, aldus een 48-jarige inwoner. Een 60-jarige vrouw getuigt hoe ze – terwijl ze samen met haar man door het park wandelde – werd aangesproken door Arabische mannen die haar vroegen of ze seks wilde hebben in de bosjes. Vrouwen die er geen hoofddoek dragen worden er dagelijks slet genoemd.