Islam Democraten dienen klacht in tegen Wilders en PVV

0
2663

In Nederland is ophef ontstaan rond een campagnefilmpje dat de PVV van Geert Wilders heeft gelanceerd. In de video zijn boodschappen te zien als “Islam is vrouwenhaat” en “Islam is onderwerping”. De Islam Democraten dienden al klacht in, samen met enkele andere actiegroepen. Ook Movement X, waarvan Abou Jahjah de oprichter is, onderzoekt die piste.

Gisteren lanceerde de PVV van Geert Wilders in Nederland een campagnefilmpje tijdens de zendtijd die ze kregen – net als alle andere Nederlandse politieke partijen – op de Nederlandse Openbare Omroep. In het filmpje trekt de PVV fel van leer tegen de islam en alles wat er volgens hen bij komt kijken. “Islam is geweld”, “Islam is jodenhaat”, “Islam is terreur”, “Islam is vrouwenhaat” en “Islam is onderwerping”, klinkt het onder andere.

Schending Grondwet

Meteen ontstond veel heisa in Nederland rond het filmpje. Het feit dat de Nederlandse Openbare Omroep dergelijk filmpje uitzendt, is voor velen een doorn in het oog. “Wij verwachten een excuus aan Nederland van de NPO”, aldus Hasan Küçük, fractievoorzitter van de Islam Democraten. “Nog voordat gezinnen aan het avondeten konden beginnen, werden zij en hun kinderen op televisie geconfronteerd met intolerantie, xenofobie en moslimhaat.”

Bij de Islam Democraten vinden ze dat de openbare omroep had moeten ingrijpen en het filmpje niet mogen uitzenden. Volgens de partij is er sprake van een “flagrante schending” van artikel 1 van de Grondwet, het discriminatieverbod. Ze hebben dan ook klacht ingediend, samen met enkele actiegroepen die strijden tegen islamofobie en voor de rechten van allochtonen en migranten. Bovendien werd er opgeroepen om massaal hun voorbeeld te volgen.

Ook Movement X, waarvan Dyab Abou Jahjah de oprichter is, is van plan klacht in te dienen. “Movement X onderzoekt momenteel de mogelijkheden op juridisch gebied om hier tegen te ageren. Dit soort fascistische terreurboodschappen stimuleren haat en geweld jegens moslims. Dit moeten wij tegengaan”, klinkt het op Facebook.