In de Indonesische provincie Banda Atjeh werd een christelijk koppel gestraft met stokslagen onder de sharia-wetgeving. Zij werden door de politie beschuldigd van gokken.

De twee christenen, Dahlan Silitonga en Tjia Nyuk Hwa, werden respectievelijk zes en zeven keer geslagen door een gemaskerde man met een gewaad. Ondertussen werden zij bespot door een menigte van 300 man.

Gokken

Het koppel werd beschuldigd van gokken. Volgens de politie speelden zij bij een amusementscomplex voor de kinderen een spel waarbij spelers muntstukken voor prijzen of vouchers, met inbegrip van contant geld, te ruilen. Een derde persoon die bij de zaak betrokken was kreeg 19 zweepslagen. Een ander koppel kreeg 24 zweepslagen omdat zij in het openbaar affectie hadden getoond.

Banda Atjeh is de enige provincie in Indonesië die sinds 2001 de sharia-wetgeving oplegt. Dit was een onderdeel van een compromis met de  regering om een einde te maken aan een langdurige opstand. De provincie heeft niet-moslimburgers geslagen voor een reeks overtredingen: van gokken tot alcoholverkoop, homoseksualiteit of buitenechtelijke seks.

Sharia-wetgeving

“Dit is om een afschrikkend effect te creëren, zodat de mensen geen schendingen van de islamitische sharia-wetgeving herhalen”, aldus burgemeester Aminullah Usman. “We doen het doelbewust voor het publiek, zodat het zich niet herhaalt.”

Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Ongeveer 98% van de bevolking van Banda Atjeh is moslim. Het andere deel – bestaande uit christenen en andere niet-moslims – kan ervoor kiezen om onder beide systemen te worden vervolgd. Daarbij wordt vaak geopteerd voor een geseling onder sharia om een langdurige en kostelijke gerechtelijke procedure of gevangenistijd te vermijden.