De afgelopen dagen kwam het tot verschillende confrontaties tussen illegalen, havenarbeiders en security. De illegalen, transitmigranten, zouden gefrustreerd zijn en daarom de arbeiders en security bekogelen met grote stenen. De situatie dreigt uit de hand te lopen. “Het wordt steeds gevaarlijker”, stelt één van de havenarbeiders.

De problematiek van illegalen die via vrachtwagens illegaal naar Groot-Brittannië willen, sleept al jaren aan. Geweld en agressie jegens vrachtwagenchauffeurs of politie door de zogenaamde ‘transitmigranten’ zijn schering en inslag op tal van snelwegparkings tussen Brussel en de kust. De incidenten stapelen zich in sneltempo op en lijken ook telkens erger te worden. Zo werd onlangs een politiepatrouille aangevallen door 40 illegalen gewapend met ijzeren baren.

Grote stenen

Maar niet alleen vrachtwagenchauffeurs worden slachtoffer van geweld van de illegalen transitmigranten. De afgelopen dagen werden ook verschillende havenarbeiders geviseerd, net als personeel van de NMBS. Er werden bij de politie en het parket verschillende incidenten gemeld van steengooiende illegalen. Eergisteren kwam het tot een intense confrontatie tussen enkele illegalen en havenarbeiders en veiligheidspersoneel.

In de haven van Zeebrugge begonnen enkele illegalen plotseling verschillende havenarbeiders en beveiligingspersoneel te bekogelen met grote stenen. De illegale transitmigranten zouden gefrustreerd zijn omdat ze de haven niet binnen geraken, en dus ook niet kunnen proberen in Groot-Brittannië te geraken. De politie kon 1 van de daders arresteren. Het gaat effectief om een illegaal, afkomstig uit Algerije. Hij werd eerder al gearresteerd.

“Het wordt steeds gevaarlijker”

Volgens de havenarbeiders en de security dreigt de situatie uit de hand te lopen en worden de illegalen steeds agressiever. “Het wordt steeds gevaarlijker”, stelt één van de slachtoffers die bekogeld werd met stenen. Hij diende een klacht in bij de politie.