“Je wil een vuist in je achterste, maak je geen zorgen, ik heb een lange arm. Je wil geneukt worden, maak je geen zorgen, ik zou geen neen zeggen.” Het is slechts een van de talrijke vrouwonvriendelijke, seksistische en grove dingen die rapper Damso, de rapper die het Belgische WK-lied moet maken – zingt. Velen willen een andere artiest.

Damso is een 25-jarige Franstalige rapper die normaliter het WK-lied voor zou zingen. De teksten van de rapper zijn echter nogal vrouwonvriendelijk te noemen, en daarom vinden velen dat de Belgische Voetbalbond moet afzien van de keuze voor Damso.

“Grove en seksistische taal”

De bal ging aan het rollen nadat de Vrouwenraad de sponsors van de Belgische Voetbalbond opriep om hun sponsoring stop te zetten totdat men een nieuwe artiest aanstelt. “Door voor Damso te kiezen geven ze het foute signaal dat seksisme wel oké is”, klinkt het. “De Vrouwenraad vindt het onaanvaardbaar dat iemand als Damso, gekend voor zijn grove en seksistische taal, de vaandeldrager van ons land kan zijn.”

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) pleiten nu ook voor een andere artiest. “Ik kan me niet voorstellen dat de Voetbalbond het merk van de Rode Duivels aan dit wil verbinden”, zo stelde ze in ‘Van Gils & Gasten’. “Ik ga ervan uit dat men dit plan zal afvoeren. Dit kan gewoon niet. Ik hoop dat men dit afvoert.” De Croo was milder, maar zei wel pal achter de Vrouwenraad te staan.

(Lees verder onder de video.)

Verschillende sponsors vroegen al een gesprek aan met de Voetbalbond. Bij de Voetbalbond zelf willen ze nog niet reageren op de heisa, maar stellen ze wel open te staan voor gesprekken met de sponsors. Verschillende sponsors zouden bovendien eerder al om uitleg gevraagd hebben. “Wij hebben toen te horen gekregen dat Damso gekozen werd omwille van zijn artistieke kwaliteiten. Maar hoe meer teksten we van hem horen, hoe meer onze bezorgdheid toeneemt.”

Een fragment uit 1 van zijn vele vrouwonvriendelijke teksten illustreert: “De hoer is schuin, de hoer heeft te veel gewalst. Geen quenelle in het openbaar. Je wil een vuist in je achterste, maak je geen zorgen, ik heb een lange arm. Je wil geneukt worden, maak je geen zorgen, ik zou geen neen zeggen”, zingt hij onder andere.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/