De president van de Verenigde Staten Donald Trump reageert op de plannen van de Europese Unie om invoertaksen te verhogen voor Amerikaanse bedrijven. Die plannen waren een reactie op de aankondiging van de VS om hogere invoerheffingen in te stellen voor staal en aluminium. Nu dreigt Trump ook met het een extra belasting op Europese wagens.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet weten zich te zullen verzetten tegen de plannen van Trump om hogere invoerheffingen op staal en aluminium in te voeren. “Nu zullen we dus ook importheffingen opleggen. Dit is in feite een dom proces, het feit dat we dit moeten doen. Maar we moeten het wel doen. We zullen nu heffingen opleggen aan motorfietsen, Harley Davidson, op blauwe jeans, Levis, op bourbon. We kunnen ook dom zijn. We moeten ook zo dom zijn”, zei Juncker.

Heffingen op Amerikaanse bedrijven en Europese wagens

Via Twitter reageerde de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) op die uitspraak. “Als de EU hun toch al enorme heffingen en barrières op Amerikaanse bedrijven, die daar zaken doen verder, wil verhogen, zullen we gewoon een belasting op hun auto’s heffen die vrijelijk in de VS binnenstromen”, tweette Trump.

“Ze maken het onmogelijk om onze auto’s (en meer) daar te verkopen”, aldus Trump. “Groot handelsonevenwicht!” De EU legt voor Amerikaanse auto’s importheffingen van tien procent op, terwijl de VS voor in de EU geproduceerde auto’s tarieven van slechts twee en een half procent oplegt.

Handelsoorlog

“De Verenigde Staten hebben een jaarlijks handelstekort van 800 miljard dollar door onze ‘zeer domme’ handelsovereenkomsten en -beleid. We geven onze banen en welvaart weg aan andere landen die al jaren van ons profiteren”, schrijft Trump in een andere tweet. “Ze lachen om de dwaasheid van onze leiders. Niet langer!”

De andere handelspartners van de VS lieten al verstaan tegenmaatregelen te zullen treffen na de aankondiging van Trump om nieuwe heffingen in te stellen voor de invoer van staal en aluminium. Aanstaande woensdag zal de Europese Commissie zich buigen over vergeldingsmaatregelen. “We zijn klaar om snel, sterk en proportioneel te reageren”, luidt het. Trump liet overigens verstaan niet bevreesd te zijn voor een handelsoorlog.