Woensdag raakte bekend dat een gerechtelijk onderzoek loopt naar Tom Meeuws omtrent zijn “fouten” bij De Lijn. Newsmonkey ontblootte dat Meeuws zelf er facturen verknipte om onregelmatige uitgaves onder de radar te laten blijven. En “dat is [slechts] een technisch elementje in de hele zaak”. Dat zei Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, verder aan VTM. Er loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek tegen Meeuws voor meerdere feiten, zo weet ook VTM.

Vervelend nieuws, want na een wervelwind van boemerangs en tegenslagen stelde sp.a gisteren net hun nieuwe lijst voor in Antwerpen. Met Jinnih Beels op de eerste plaats en Tom Meeuws op de tweede. Voor zijn rommelige politieke loopbaan bij sp.a was Meeuws echter De Lijn-directeur in Antwerpen. En begin dit jaar doken allerlei sjoemelfacturen op. Meeuws probeerde zich, door het versnijden van de facturen, te onttrekken aan de controle van zijn Raad van Bestuur.

“Verschillende dossiers”

“We hebben aangifte gedaan van een mogelijke strafrechtelijke inbreuk van Tom Meeuws”, zo zei De Lijn-woordvoerder Tom Van de Vreken woensdag op VTM NIEUWS. “In zijn uitspraken die hij eerder dit jaar aan de pers deed, zijn nieuwe elementen naar boven gekomen. En we zijn verplicht om die te laten onderzoeken”. Het gaat om de contracten en facturen afgesloten in 2013-2015 tussen De Lijn en de Roma, de vzw in Borgerhout.

Dat bevestigt ook Marc Descheemaecker, bestuurder bij De Lijn en gelieerd aan N-VA. “We hebben melding gemaakt van verschillende dossiers”, zo verklaart Descheemaecker aan VTM NIEUWS“Met grote verbazing hebben we begin dit jaar kennis genomen van kranteninterviews waarin Meeuws geen heel realistische kijk op de zaken schetste. Hij dreigde ook met klachten tegen De Lijn, wat ons toen sterk verbaasde omdat hij zelf de feiten gepleegd heeft.” 

De kwalificaties van de feiten gaan volgens de De Lijn-bestuurder omtrent het overtreden van de wet op overheidsopdrachten en het oneigenlijk gebruik van vennootschappen. Het verknippen van de facturen blijkt slechts “een technisch elementje in de hele zaak” te zijn, aldus Descheemaecker nog, die verder karig was met details. Het parket stelt dat het onderzoek nog in de beginfase zit. De Scheemaecker stelt zelf wel nog dat het gaat over feiten die zich voornamelijk in 2014 hebben afgespeeld.

“Ik geloof in Tom”

Op basis van uitgelekte mails die Newsmonkey kon bemachtigen werd duidelijk dat Meeuws zelf de hand had in het verknippen van de facturen van De Roma. “Steven, stuur jij al pro-formafactuur? Dan maken wij de bestelbon”, mailde Meeuws naar de artistieke leider van De Roma Steven Warmenbol op 16 oktober 2014. En op 3 november 2014: “Steven, na intern overleg nieuw voorstel en graag 2 facturen dit jaar”. Opvallend, want eerder deze maart zei Meeuws nog dat iemand anders het knippen deed en zelfs: “Ik heb de persoon die achter mijn rug bij De Lijn de facturen opsplitste niet buitengegooid”. Maar het was De Lijn zelf die in 2015 Meeuws zou buitengooien, weliswaar ‘in der minne’.

Genânt nieuws voor Beels die vorig jaar ‘samen’ met sp.a en Groen als onafhankelijke kandidaat aan een linksprogressief kartelavontuur begon in Antwerpen. Die droom spatte echter uiteen door de fratsen van Meeuws, waardoor Groen zich genoodzaakt zag om de stekker uit de samenwerking te trekken. Beels trekt nu als onafhankelijke de sp.a-lijst in Antwerpen, zo bleek gisteren, maar viel uit de lucht gisteren bij het horen dat Meeuws – die Beels opvolgt op de lijst – verwikkeld is in een onderzoek. “Ik geloof in Tom. Hij mag blijven”, zei Beels desalniettemin. “Laten we afwachten wat het gerechtelijk onderzoek zal uitwijzen”.

ADVERTENTIE