Het Gentse stadsbestuur wil praktijktesten invoeren om de woningmarkt van de stad te testen op discriminatie tegen holebi’s. Volgens schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A) krijgt het stadsbestuur signalen dat holebi’s gediscrimineerd worden bij het huren van een woning. Dat meldt Belga.

Holebi’s worden volgens Tapmaz gediscrimineerd op basis van hun geaardheid. Dat wil Gent nu in de praktijk testen. In 2016 werden er al soortgelijke testen ingevoerd om discriminatie op basis van afkomst te bestrijden. Die testen krijgen dus binnenkort een uitbreiding. “Er is een akkoord met de Universiteit Gent en het Agentschap Integratie en Inburgering, dat de testen uitvoert. We gaan nu ook de discriminatie op holebi’s inbedden in onze praktijktesten”, zegt Tampaz.

De stad Gent was in 2016 de eerste lokale overheid in Europa die dergelijke praktijktesten invoerde. Uit de resultaten van deze testen blijkt dat de discriminatie van allochtone huurders terugviel van 26 tot 14 procent. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia begeleid de overige twaalf Gentse makelaars die na de testen vermoedelijk nog zouden discrimineren. Naast Gent zouden nu ook Brugge en Leuven erover nadenken om een soortgelijke praktijktest in te voeren om de huurmarkt te testen op discriminatie.