In Gent vond gisterenavond een stille mars plaats om aandacht te vragen voor de problematiek van de zogenaamde plaasmoorde in Zuid-Afrika. “De noodkreten van de Zuid-Afrikaanse boeren vallen in dovemansoren. De mainstream media negeert de kwestie”, klonk het. Extreemlinkse activisten organiseerden een tegenbetoging

Sedert het einde van de Apartheid in 1994 en de machtsovername van het ANC, zijn de zogenaamde ‘plaasmoorde’ schering en inslag in Zuid-Afrika. Tussen 1994 en 2010 zouden volgens niet-officiële statistieken – de Zuid-Afrikaanse regering weigerde vanaf een bepaald moment statistieken daaromtrent bij te houden – 3.770 blanke Boeren vermoord zijn. Naast moorden worden er ook dagelijks gruwelijke overvallen en verkrachtingen gepleegd tegen blanke Boeren en hun familie.

“Mainstream media negeert de kwestie”

In onze media wordt er amper tot geen aandacht gevestigd op de problematiek in Zuid-Afrika. De rechtsnationalistische studentenvereniging NSV! organiseerde daarom een stille mars om de kwestie onder de aandacht te brengen. “De noodkreten van de Zuid-Afrikaanse boeren vallen in dovemansoren. De mainstream media negeert de kwestie”, klinkt het. “Slechts weinig mensen zijn zich er van bewust dat er in Zuid-Afrika een genocide aan de gang is.”

Een 250-tal manifestanten trokken in Gent de straat op om er in stilte te protesteren en aandacht te vragen voor de problematiek. “Het anti-blank racisme en de genocide moeten stoppen in Zuid-Afrika”, aldus Dennis Bels van NSV!. Volgens de aanwezige demonstranten is er wel degelijk een genocide aan de gang op de blanke minderheid in Zuid-Afrika, en hebben de roofovervallen, verkrachtingen en moorden een racistisch motief.

Vanuit uiterst linkse hoek werd een tegenbetoging georganiseerd om de stille mars te boycotten. Zij vinden de stille anti-racisme-mars naar eigen zeggen een provocatie van fascisten. “De ervaring leert ons dat indien er geen sterke tegenreactie komt op deze provocaties, de fascisten steeds verder zullen gaan”, klonk het bij de organisatoren van de tegenbetoging ‘Syndicalisten TEGEN Fascisme’.