Vandaag organiseert de Leuvense studentenkring Politika een debat over de macht van de overheid. Naast Jong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi nemen onder meer Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Vlaams parlementslid voor N-VA, Lorin Parys, deel.

Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz (Open Vld), zou normaal ook aan dit debat deelnemen. Wat blijkt echter, nog geen uur nadat hij aankondigde “aanwezig” te zullen zijn, maakte de minister via Twitter bekend zijn kat te sturen. “Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen is geen echt politiek debat. Zonder mij dus. Sorry politika”, aldus Gatz in een tweet.

Parys (N-VA): “Publiciteitsstunt”

Tegenover SCEPTR bevestigde een getuige dat de aanwezige studenten nogal schamper moesten lachen met de mededeling dat Gatz niet zou komen opdagen. Parys en Van Grieken konden de actie van Gatz echter allerminst smaken. “Hoe belachelijk. Had dan zelf een vrouwelijke debater afgevaardigd”, sneerde de Vlaams Belang-voorzitter op Twitter.

Volgens Parys is het dan weer een “publiciteitsstunt” van de minister. “‘Laat in de mot’? Newsflash: rest van het panel is al heel zijn leven man Sven Gatz. Jammer voor al de vrouwen in organisatie en publiek dat jullie dan zelf geen vrouw afvaardigen”. Even later merkte de N-VA’er op dat het 50 minuten duurt “alvorens Sven Gatz doorheeft dat het panel uit mannen bestaat”