In het Franse Trèbes, dicht bij Carcassonne, vond omstreeks de middag een gijzeling plaats in een supermarkt. Dat meldt Le Figaro. Minstens één persoon kwam daarbij al om. De gijzelnemer beroept zich op Islamitische Staat.

Lokale bronnen melden dat rond 11u15 een man binnendrong in een supermarkt onder het roepen van “Allahu Akbar”. Er konden meerdere schoten gehoord worden. Eén van de werknemers van de supermarkt zou door de schutter vermoord zijn. Volgens een bron van het Franse nieuwsagentschap AFP was de man gewapend met een mes, een handvuurwapen en een aantal granaten.

Bijna onder controle

Ondertussen is een perimeter afgezet rond de plaats van de gijzeling. De politie is massaal ter plaatse. Men zou erin geslaagd zijn de gijzelaars te bevrijden. De situatie is echter nog niet onder controle. De gijzelnemer bevindt zich nog steeds in de supermarkt, samen met een politieagent. Men vreest voor meer slachtoffers.

Een klant van de supermarkt getuigt aan France info: “Een man riep en opende verschillende malen het vuur. Ik zag de deur van een koelkast. Ik zei tegen de mensen dat ze zich in veiligheid moesten brengen. We waren met tien en zijn er een uur lang vastgehouden. Er werden nog schoten gelost en we zijn buitengegaan langs de nooduitgang.”

“Alles wijst op terrorisme”

Frankrijks eerste minister, Édouard Philippe, spreekt van een “ernstige situatie”. Hij gaf ook te kennen dat “alles erop wijst dat het gaat om een daad van terrorisme.” De minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, begeeft zich ter plaatse.


Kort voor de gijzelneming deed zich al een ander incident met vuurwapens voor in de regio. Een Franse politieman werd tijdens het joggen beschoten vanuit een rijdende wagen en is op die manier gewond geraakt. Volgens de laatste berichten zijn zijn verwondingen gelukkig beperkt gebleven en is zijn toestand onder controle. De politie vermoedt dat de dader van de schietpartij en de gijzelnemer één en dezelfde persoon zijn, maar dat is tot dusver niet bevestigd.