De dader van de gijzeling van gisteren, die vier dodelijke slachtoffers maakte in de buurt van Carcassonne in het zuiden van Frankrijk, werd volgens de procureur François Molins al sinds 2016 gevolgd door de Franse veiligheidsdiensten. Dat meldt Le Figaro. Het gaat om de 25-jarige Marokkaan Radouane Lakdim.

Lakdim was door de Franse inlichtingendiensten gemarkeerd als ‘S’, wat betekent dat hij werd opgevolgd voor islamitisch radicalisme. Maar volgens procureur Molins “waren er geen tekenen die wezen op een eventuele daad van terrorisme.”

De man van Marokkaanse afkomst woonde met zijn familie in Ozanam, een wijk van Carcassonne. Hij werd zowel in 2011 en 2015 al veroordeeld voor lokale feiten en in 2016 een maand vastgehouden voor verboden wapendracht.

De feiten

Lakdim begon zijn dodelijke missie gisterenvoormiddag met het stelen van een wagen in Carcassonne. Daarbij verwondde hij de bestuurder en vermoordde hij de passagier. Vervolgens opende hij het vuur op een groep van vier agenten van de Franse nationale politie die aan het joggen waren. Eén van hen geraakte gewond aan zijn schouder.

Rond 11 uur drong Lakdim vervolgens binnen in een lokale Super U-supermarkt in Trèbes onder het roepen van “Allahu Akbar.” Hij schoot er twee mensen neer, een werknemer en een klant en gijzelde de andere aanwezigen. Hij beweerde dat hij een soldaat van IS was. Hij was “bereid om voor Syrië te sterven”, en eiste de “bevrijding van zijn broeders.”

De politie ter plaatse slaagde erin om met Lakdim te onderhandelen. Luitenant-kolonel van de lokale gendarmerie Arnaud Beltrame offerde zich op in ruil voor de vrijlating van de gijzelaars. Deze heldendaad kon echter niet op veel sympathie rekenen bij Lakdim, die kort daarna de agent neerschoot. Bertrame overleed vorige nacht aan zijn verwondingen. “Gestorven voor het vaderland,” werd hij gedecoreerd in de Franse Nationale Orde van Verdienste.

De luitenant-kolonel “had zijn telefoon open op de tafel laten liggen […] en wanneer we de schoten hoorden, zijn we tussengekomen”, verduidelijkte de minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb. De dader werd omstreeks 14u30 door de ordediensten doodgeschoten. Ondertussen heeft Islamitische Staat de aanslag opgeëist.