Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil 100 miljoen extra voor de opvang van asielzoekers. Dat meldt De Tijd vandaag. De regering reageert verbaasd. Was het niet de bedoeling om de opvangcapaciteit af te bouwen?

De begrotingscontrole komt eraan. Maandag maakt het monitoringscomité – de groep ambtenaren die de begroting controleren – immers zijn begrotingsrapport bekend. Francken heeft voor de opvang van asielzoekers alvast 100 miljoen extra gevraagd aan minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

Binnen de regering klinkt enige kritiek.“Dat hij eerst werk maakt van zijn afbouwplan alvorens extra geld te vragen”, zegt een regeringsbron van De Tijd. “Dat is geld weggooien,” stelt een andere. Vandaag staan er 5.500 opvangplaatsen open. Er zijn immers 22.840 plaatsen, maar daarvan worden er slechts 17.334 gebruikt.

Vanuit de rechterkant van de oppositie schiet men met scherp. “100 miljoen extra voor asielopvang? Nee, de grenzen moeten dicht!”, stelt Filip Dewinter (Vlaams Belang) op Twitter. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken eist dan weer “100 miljoen extra voor ónze mensen die het moeilijk hebben.”

Volgens het kabinet-Francken zouden de uitgaven voor de opvang van asielzoekers echter onder controle zijn. Vorig jaar ging het om 407 miljoen euro, een daling ten opzichte van de 526 miljoen in 2016. Dit jaar zou dat bedrag nog afnemen.

Afbouw opvangplaatsen?

In mei 2016, toen de asielcrisis op haar hoogtepunt was, waren er nog 35.700 plaatsen. Maar een verdere afbouw lijkt niet te slagen. “De enige verklaring is dat er geen politieke consensus is over het afbouwplan’”, zegt Mieke Candaele, woordvoerster van Fedasil, dat verantwoordelijk is voor de opvang.

Het probleem zou zich situeren in de verdeling van de asielzoekers tussen de opvangplaatsen van lokale OCMW’s en de opvangcentra. Op dit moment worden er 9.000 asielzoekers opgevangen door steden en gemeenten. Maar als het aan Francken ligt, worden er dat minder. Nochtans kosten opvangplaatsen via een OCMW gemiddeld 8,1 euro per nacht minder dan die in de opvangcentra.

De staatssecretaris wil “de perceptie vermijden dat hij asielzoekers in OCMW-woningen onderbrengt”, klinkt het. Bovendien gebeurt het wel eens dat een asielzoeker die lokale opvang geniet na jaren toch wordt uitgewezen. Een menselijk drama, waartegen de lokale gemeenschap zich dan vaak sterk verzet.

ADVERTENTIE