Facebook verwijdert migratiekritische video van Hongaarse politicus

0
2719

Een video van János Lázár, de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orbán, waarin hij beweert dat Wenen gevaarlijker en vuiler is geworden door migranten, werd door Facebook verwijderd. Intussen staat de video terug online.

In de video bezoekt János Lázár, de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orbán, de wijk Favoriten van Wenen. “Het is duidelijk dat de wegen vuiler zijn, het milieu slechter is en de criminaliteit veel hoger”, zegt Lázár in de video. “Het aantal immigranten is gestegen tot 700.000 mensen. De meerderheid van hen leeft hier in dit district van Wenen. […] We zien hier hoe Boedapest er over 20 jaar uit zal zien als de oppositiepartijen de immigranten naar Hongarije laten komen.”

https://twitter.com/ShadilayForever/status/971773191533117440

“Censuur”

De video werd vervolgens door Facebook van de pagina van Lázár verwijderd. In antwoord daarop schreef Lázár: “De video van mijn bezoek aan Wenen werd gecensureerd en verwijderd door Facebook. Ik denk dat dit in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Ik nodig ook facebook-admins uit om deze video weer beschikbaar te stellen.”

Enkele uren later werd de video terug beschikbaar gesteld op de pagina van Lázár, waarop de minister Facebook bedankte. In de Oostenrijkse media werd geklaagd dat Lázárs bezoek aan het migrantendistrict Favoriten “Wenen beledigt”. De video werd gemaakt in de context van de verkiezingscampagne voor de Hongaarse nationale verkiezingen in april. De partij Fidesz, waar Lázár net als Viktor Orbán lid van is, wordt verwacht die te winnen.

Het is niet de eerste keer dat Facebook rechtse en migratiekritische stemmen probeert te censureren. Deze week werden er nog verschillende berichten van de rechts-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden verwijderd.

ADVERTENTIE