In de eerste exitpolls van de Italiaanse verkiezingen van vandaag lijken de rechtse en antisysteempartijen een nipte meerderheid te halen. De Vijfsterrenbeweging (M5S) lijkt met ruime voorsprong de grootste partij. Geen enkele partij of blok haalt een absolute meerderheid.

De anti-systeempartij ‘Movimento 5 Stelle’ (M5S) komt in de eerste exitpolls met ruime voorsprong als grootste uit de bus. M5S, aangevoerd door Luigi di Maio, lijkt om en rond de 30% van de stemmen te halen. De rechtse coalitie van Forza Italia (FI) van Silvio Berlusoni, de Lega van Matteo Salvini en de Fratelli D’Italia (FDI) van Georgia Meloni lijkt, volgens de exitpolls, wel gezamenlijk meer stemmen te halen dan de M5S.

Antisysteemcoalitie behoort tot de mogelijkheden

Vooral tussen het centrumrechtse Forza Italia en de rechtsnationalistische – en tot voor kort ook regionalistische – Lega lijkt het spannend te worden. Beide partijen lijken zo’n 15% van de stemmen te halen. Welke van de twee de meeste stemmen haalt zou wel eens bepalend kunnen zijn voor wie de premier levert.

De centrumlinkse regeringspartij Partito Democratico van Matteo Renzi wordt zwaar afgestraft en haalt een historisch lage score die rond de 22% schommelt. Het socialistische Liberi e Uguali schommelt rond de vijf procent van de stemmen.

De resultaten liggen nog niet vast, Italiaanse exitpolls bleken in het verleden al zeer onbetrouwbaar te zijn. Het wordt verder nog uitkijken of er een antisysteemcoalitie mogelijk is tussen M5S, FDI en de Lega. Hoewel rechts als een blok opkwam is het maar de vraag of dat blok stand weet te houden bij een regeringsvorming. Een Italiaanse ‘grote coalitie’ tussen de PD en FI lijkt nu wel mathematisch onmogelijk.