Van jongs af aan verzet journaliste Zineb el-Rhazoui zich tegen het onrecht binnen de islam, wat haar duizenden doodsbedreigingen en een fatwa opleverde. In haar nieuwe boek ‘Vernietig het islamitisch fascisme’ beschrijft ze de islam als een fascistische ideologie. Volgens haar gaan we niet streng genoeg om met het gevaar van de islam.

Zineb el-Rhazoui is een 36-jarige ex-moslima en één van de weinige overlevenden van de aanslag op Charlie Hebdo. Al van jongs af aan verzet ze zich tegen het onrecht binnen de islam, wat haar duizenden doodsbedreigingen van moslims en een fatwa (een doodsoordeel, nvdr.) hebben opgeleverd. Ze verhuisde van Marokko naar Frankrijk, waar ze vaak de best bewaakte vrouw van het land wordt genoemd.

“Fascistische ideologie”

Daarmee heeft ze naar eigen zeggen leren mee leven. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nooit bang ben. Maar niet bang genoeg om me stil te houden. Het probleem is niet zozeer mijn veiligheid, wel het feit dat ik word gedwongen zo in een soort kooi te leven, hoewel ik niets illegaals heb gedaan”, aldus el-Rhazoui aan NRC. “Het zou beter zijn als samenlevingen zich minder bang toonden voor deze belachelijke tegenstander.”

‘Vernietig het islamitisch fascisme’ beschrijft ze de islam als een fascistische ideologie. “Niemand kan ontkennen dat er binnen de islam een fascistische ideologie groeit”, klinkt het. “Ze vereren hun leider als een heilige, ze willen hun religie aan de hele wereld opleggen. Ze accepteren geen enkele andere mening dan die van henzelf, ze maken veel gebruik van gewelddadige milities en ze onderdrukken de vrouw en homoseksuelen.”

Volgens El-Rhazoui wordt er echter niet goed omgegaan met de dreiging van de islam. “De strijd hiertegen kan alleen op ideologisch niveau worden gewonnen. Net als na 1945 met de denazificatie moet deze fundamentalistische ideologie worden aangemerkt als misdadig. Dat dat niet gebeurt is te wijten aan de intellectuele elite en journalisten die zich daartegen verzetten. Zij beschuldigen mensen zoals ik van islamofobie.”