EU-adviesgroep: “Maak geen nepnieuwslijsten”

0
761

De ‘Europese adviesgroep over Fake News en Online Desinformatie’ verspreidde gisteren een rapport over de aanpak van ‘nepnieuws’. Opmerkelijk is dat men pleit voor de onmiddellijke afschaffing van nepnieuwslijsten zoals EuvsDisinfo. Die website beschuldigde een aantal Nederlandse media er foutief van “Russische leugens” te verspreiden.

Jean Claude-Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, gaf zelf de aanzet voor het aanpakken van ‘nepnieuws’. In een brief aan de Europese Commissaris voor Digitale Economie en Maatschappij Mariya Gabriel liet hij zich bezorgd uit over wat hij valse informatie en de negatieve gevolgen daarvan voor de Europese democratie noemt.

https://twitter.com/EU_Commission/status/973246567711952897

Strijd tegen nepnieuws

In het rapport, dat door de ‘Europese adviesgroep over Fake News en Online Desinformatie’ verspreid werd, werden een reeks voorstellen gedaan. Zo werd er gepleit om een gedragscode te formuleren waaraan sociale netwerken zich moeten houden. Ook zouden Europese media moeten worden aangemoedigd om maatregelen te nemen om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van betrouwbaar nieuws te verbeteren.

Ook wil de groep instrumenten ontwikkelen om gebruikers en journalisten mondiger te maken tegen foute informatie. Daarnaast pleit de adviesgroep er ook voor om wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen te stimuleren. Men wil dat het voor internetgebruikers makkelijker wordt om feiten te checken.

“Ik ben zeer tevreden met onze resultaten. Het is een grote stap voorwaarts op het gebied van de verspreiding van onjuiste informatie”, zegt de voorzitter van de adviesgroep, professor Madeleine de Cock Buning.

Nepnieuwslijst

Opvallend is dat men de nepnieuwslijst EuvsDisinfo per direct wil opheffen. Vanuit Nederlandse hoek is er de afgelopen maanden veel kritiek geweest op de lijst. Op de lijst stonden onder meer artikels van de Nederlandse media de Gelderlander, The Post Online en Geenstijl. Volgens EuvsDisinfo zouden die media “Russische leugens” klakkeloos hebben overgenomen. Later moest de EU toegeven dat zij in de fout waren gegaan.

Nu dus ook de adviesgroep tegen zo’n lijst pleit, lijkt het moeilijk voor de Europese Commissie om er nog mee door te gaan. De Cock Buning vindt het alleszins positief dat de discussie daarover gevoerd werd in Nederland.  “Daar is nu juist die persvrijheid voor. In Polen hebben we gezien dat er een boete is uitgedeeld voor het verspreiden van fakenews. Daar zouden we niet naar toe moeten, vind ik”, zegt De Cock Buning.

“Ik vind zo’n lijst heel risicovol”, aldus De Cock Buning. “Je moet je als overheid verre houden van wat waar is en wat niet. Overheden kunnen misbruik maken van die lijsten, als ze een eigen agenda hebben en als ze willen zorgen voor gunstige berichtgeving.”