Het huidige brexit-voorstel van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, waarin het idee van een soort open grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland naar voren wordt geschoven, is voor de Britse premier Theresa May (Con.) “onaanvaardbaar”. De plannen zouden volgens haar “de grondwettelijke integriteit van het Verenigd Koninkrijk bedreigen”.

De Europese Unie heeft woensdag uiteengezet hoe zij de handel in Noord-Ierland zou reguleren als er vóór het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU geen betere oplossing zou worden gevonden. Het leidde tot heftige reacties in Londen en Belfast.

“Bedreiging grondwettelijke integriteit Verenigd Koninkrijk”

De hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie voor de brexit, Michel Barnier, ontkende dat het voorstel, dat bedoeld was om een zogenoemde “harde grens” tussen de EU en het VK op het Ierse eiland te vermijden, de constitutionele banden van Noord-Ierland met de rest van het Verenigd Koninkrijk zou verbreken.

De Britse premier Theresa May vertelde haar parlement dat geen enkele premier ooit akkoord kon gaan met deze voorwaarden, aangezien ze “de grondwettelijke integriteit van het Verenigd Koninkrijk zouden bedreigen”. Haar bondgenoten van de Democratic Unionist Party (DUP) in Belfast, van wie May afhankelijk is om haar nipte meerderheid in het parlement te behouden, hekelden het EU-ontwerp als “constitutioneel onaanvaardbaar” en “economisch rampzalig” omdat het Noord-Ierland zou distantiëren van het Britse vasteland.

Noord-Ierland

De totstandbrenging van een “gemeenschappelijke regelgevingsruimte” met Ierland en 26 andere EU-lidstaten, zoals in het ontwerpverdrag wordt voorgesteld, zou de Britse deelstaat in feite in een douane-unie met de rest van de EU houden. “Noord-Ierland wordt beschouwd als deel uitmakend van het douanegebied van de Unie”, staat te lezen in het ontwerp.

De DUP vreest dat de nieuwe barrières tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland de kansen zouden kunnen vergroten dat Ierland op termijn Noord-Ierland absorbeert. De meeste Noord-Ieren hebben overigens al recht op Iers en bijgevolg ook EU-burgerschap. Barnier gaf toe dat er misschien nieuwe controles komen op de handel tussen Noord-Ierland en het vasteland, maar zeker geen “grens”.