Een zevental Europese lidstaten waaronder België krijgen een ferme tik op de vingers van de Europese Commissie. Zo zouden deze landen het grote bedrijven makkelijk maken om belastingen te ontwijken. Het gevolg volgens de Commissie? De lidstaten “ondergraven […] de rechtvaardigheid”.

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar analyse van de economische en sociale ontwikkelingen in de lidstaten. Met betrekking tot België, Nederland, Luxemburg, Malta, Ierland, Hongarije en Cyprus staan daar minder fraaie elementen in. Zo zouden deze landen een “agressieve fiscale planning” door bedrijven mogelijk maken. Het gevolg volgens de Commissie? Nationale overheden lopen tussen de vijftig en zeventig miljard euro mis.

Rechtvaardige fiscaliteit

Onthullingen uit bijvoorbeeld de LuxLeaks en Panama Papers verstevigden de roep om de notie ‘rechtvaardige fiscaliteit’. In al deze affaires gebruikten de betrokkenen de mazen van de (Europese) belastingwet om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Ook de Europese Commissie legt hier nu in dit nieuwe rapport de nadruk op.

Door de verschillende gunstregimes in verschillende landen te vergelijken kunnen bedrijven namelijk optimaal berekenen hoe en waar ze zich het goedkoopst kunnen vestigen. Het gevolg volgens Eurocommissaris voor Economische en Financiële zaken, Pierre Moscovici? Schade aan de rechtvaardigheid, een verhindering van eerlijke concurrentie en het “verhogen [van de] factuur van de Europese belastingbetalers”.

Grondig onderzoek

Naar eigen zeggen komt de analyse van de Europese Commissie er pas “na een grondig onderzoek van hun fiscale regels en van relevante economische factoren. […] We erkennen dat sommige van die lidstaten maatregelen hebben genomen om hun fiscaal model aan te passen, maar er blijft nog veel werk op de plank”, citeert BELGA Moscovici. “We moeten ervoor zorgen dat rechtvaardige fiscaliteit een regel wordt zonder uitzondering.”