De Turkse lobbyorganisatie UETD, nauw verbonden aan Turks president Recep Tayyip Erdogan, heeft vorig jaar tientallen jongeren in Nederland van Turkse afkomst klaargestoomd voor een politieke carrière in Nederland. Zij moeten ervoor zorgen dat de ruim 300.000 Nederlanders met Turkse roots op de ‘juiste’ partij stemmen.

De UETD (Unie van Europese Turkse Democraten) is een Turkse lobbyorganisatie die ervoor gekend staat nauw gelieerd te zijn aan de Turkse AKP, de partij van huidig president Recep Tayyip Erdogan.

Turks-Europese banden

Het afgelopen jaar zou de lobbygroep tientallen jongeren met Turkse origine in Nederland hebben opgeleid en getraind om in de Nederlandse politiek te gaan. Zij zouden ervoor moeten zorgen dat de ongeveer 300.000 Nederlanders met Turkse roots voor een partij gerelateerd aan Turkije kiezen. Tijdens de lessen wordt onder meer aandacht gevestigd op de geschiedenis van de Turks-Europese banden, klinkt het.

Daarnaast zouden de lessen ook over actuele ontwikkelingen gaan in het westen, zo vertelt Europees UETD-voorzitter Zafer Sirakaya. “Het gaat om politiek-wetenschappelijke inhoud, erop gericht dat jongeren deel gaan nemen in de democratie. Dat is meer dan eens in de vier jaar stemmen.” Of we dergelijke vanuit Turkije gestuurde opleidingen binnenkort ook in ons land kunnen verwachten, is vooralsnog onduidelijk.

Als het van Gel Alper, hoofdredacteur bij ‘de Jonge Turken’ afhangt, mogen dergelijke initiatieven altijd naar ons land overwaaien. “Als er een vraag is vanuit de Belgisch-Turkse gemeenschap voor dergelijk lessen te organiseren, dan mag dit naar mijn mening altijd gebeuren”, aldus Alper. “Vrijheid van vergadering is tenslotte een grondrecht in België.”

Het feit dat de opleidingen pro-Erdogan zullen zijn, is volgens Alper geen probleem. “Ik zou mij eerder zorgen maken om de activiteiten van de door Europa erkende terreurgroepering PKK met België als een belangrijk centrum voor al haar illegale activiteiten”, klinkt het. “Zouden wij ons niet eerder daar zorgen om moeten maken?”