Duterte: “Ik wil rotten in de cel om de Filipino’s te beschermen”

0
1113

“Wie zijn jullie om te interfereren in de manier hoe ik mijn land leid? Jullie weten goed genoeg dat we worden overspoeld door drugs”. Dat zei Filipijns president Rodrigo Duterte ten aanzien van het Internationaal Strafhof in een speech voor een elitepolitie-eenheid afgelopen donderdag. De president riep zijn agenten op om niet mee te werken in onderzoeken naar zijn strijd tegen drugdealers en -gebruikers. Deze anti-drugoorlog eiste sinds juni 2016 meer dan 4.000 doden.

Het internationaal Strafhof in Den Haag heeft een voorbereidend onderzoek gestart na een klacht die Duterte en andere regeringsleiders in de Filipijnen beschuldigt van misdaden tegen de mensheid. Maar Duterte is weinig onder de indruk en blijft strijdvaardig. “Ik ben bereid om te rotten in de cel om de Filipino‘s te beschermen”, al zou hij liever geëxecuteerd worden dan gevangengezet, zo stelde de Aziatische president nog eerder vorige maand.

Drugsoorlog

EU-lidstaten en andere Westerse landen hebben de laatste maanden hun ongerustheid uitgedrukt over de strijd van de Filipijnse overheid tegen de drugshandel die tot voor kort het land verlamde. Dealers worden dood teruggevonden en er wordt bericht over vigilantes die – onder het gedogend oog van de overheid – op eigen houtje dealers en junkies uitschakelen.

Mensenrechtenorganisaties stellen bovendien dat het overheidsoptreden ver buiten het wettelijk kader gaat. Volgens bepaalde ngo’s zouden er namelijk executies plaatsvinden. De politie in de Filipijnen ontkent dit echter en stelt dat de gerapporteerde doden slachtoffers zijn van wettelijke zelfverdediging. De gedode verdachten zouden gewapend geweest zijn en zich hebben verzet tijdens hun arrestatie, luidt het.

“Hoerenzonen”: Vuilgebekte Duterte razend populair

Hoe het ook zij, de Filipijnse leider is na bijna twee jaar aan de macht te zijn razend populair bij de plaatselijke bevolking. Volgens een peiling begin dit jaar is Duterte tevens de meest betrouwbare publieke ambtsdrager. De goedkeuringscijfers van Duterte’s beleid in de peilingen lopen op tot boven de 80 procent.

Het is niet de eerste maal dat Duterte vuige taal gebruikt ten aanzien van de internationale gemeenschap. Duterte benoemde in oktober EU-diplomaten die zijn beleid bekritiseerden nog als “hoerenzonen” en stelde dat als ze zich blijven bemoeien met zijn beleid, ze beter ophoepelen uit zijn land. “We zijn voorbij de koloniseringstijd. Rotzooi niet met ons”.