Duitsland krijgt opnieuw een ‘Große Koalition’ (GroKo) van de  CDU/CSU en de SPD. Duitse media berichten dat de SPD-leden voor het toetreden tot die coalitie hebben gestemd. 

Het dreigde spannend te worden, aangezien er de vraag bestond of er bij de SPD-leden voldoende animo bestond om toe te treden tot de coalitie. De ruim 463.000 SPD-leden hadden uiteindelijk het laatste woord. Zo’n 66 procent van de leden stemde uiteindelijk voor de coalitie.

Duitsland krijgt opnieuw ‘Große Koalition’

161 dagen na de Bondsdag-verkiezingen is de weg vrij gemaakt voor een nieuwe editie van de GroKo met de CDU/CSU. Hierdoor kan Angela Merkel (CDU) op 14 maart door de Duitse Bundestag herkozen worden als bondskanselier. Nooit eerder kende Duitsland zo’n lange regeringsvorming.

Aanvankelijk was de sociaaldemocratische SPD van plan om in de oppositie te gaan, na hun verkiezingsnederlaag. De SPD werd immers afgestraft wegens hun deelname aan de vorige ‘grote coalitie’. Het resultaat was zo even het slechtste in de hele geschiedenis van de partij.

Na de verkiezingen in september heeft Bondskanselier Angela Merkel aanvankelijk geprobeerd een ‘Jamaica’-coalitie te smeden tussen haar christendemocratische CDU, de Beierse CSU, de liberalen van FDP en de Groenen. Die pogingen mislukten echter.

SPD krijgt klappen in de peilingen

Ondertussen zet de neergang van de SPD zich verder in de peilingen. De partij haalt momenteel zo’n 16 procent, haar slechtste resultaat ooit. De CDU en CSU halen samen zo’n 33 procent. De rechtsnationalistische AfD zit op de hielen van de SPD en haalt 15 procent.