Meer dan 75% van het klantenbestand van de Duitse voedselbank ‘Essener Tafel’ zijn buitenlanders, wat voor een grote druk op het systeem zorgt. Bovendien zouden oudere vrouwen zich geïntimideerd voelen door de grote groepen jonge migranten. Daarom weert de voedselbank buitenlanders“We willen dat Duitse oma’s weer naar ons toe komen.”

Nadat Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) in 2015 de historische woorden “Wir schaffen das” sprak, werd Duitsland in een jaar tijd overspoeld door meer dan een miljoen vluchtelingen. Veel van die vluchtelingen belanden in armoede, en dat weerspiegelt zich aan de forse stijging vreemdelingen in het klantenbestand van voedselbanken. Tot 2015 bestond ongeveer 35% van het klantenbestand uit niet-Duitsers, nu is dat meer dan 75%.

“Duitse oma’s”

Daarom besloot de Duitse voedselbank ‘Essener Tafel’ om voorlopig geen buitenlanders meer in haar klantenbestand op te nemen. Het grote aantal migranten zouden voor een grote druk op het systeem zorgen, klinkt het. Bovendien voelen oudere vrouwen zich geïntimideerd door de grote groepen jonge migranten die staan aan te schuiven bij de voedselbank. “We willen dat ook de Duitse oma’s weer naar ons toe komen”, aldus Jörg Sartor, voorzitter van de voedselbank.

Nadat het nieuws bekend raakte, werd de voedselbank beklad met teksten als ‘Fuck Nazi’s’. De migrantenpartij Allianz Deutscher Demokraten kondigde aan klacht te zullen indienen tegen de voedselbank. Ook Duits bondskanselier Angela Merkel keurt de maatregel af. “Aan zulke categoriseringen moet je niet beginnen”, zei ze. Uit een peiling van de Duitse krant Die Welt vandaag blijkt echter dat de meerderheid van de Duitsers de maatregel wel steunt.

Ook bij de vereniging van voedselbanken hebben ze begrip voor de maatregel en wijzen ze naar het sterk groeiende aantal armen in Duitsland. “Het kan niet zo zijn dat gepensioneerden die tientallen jaren gewerkt hebben niet genoeg pensioen hebben. We hebben een ongelooflijke lage-lonensector, waarin de salarissen te laag zijn. We hebben een ontoereikende basisverzekering, en een halfbakken immigratiebeleid.”