Duits minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) heeft voor ophef gezorgd in Duitsland nadat hij stelde dat de islam volgens hem niet bij Duitsland hoort. “Duitsland wordt gekenmerkt door het christendom en kerkelijke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis.” Seehofer pleit voor het instandhouden van onze eigen tradities.

De 68-jarige Horst Seehofer van de CSU, de conservatievere zusterpartij van Angela Merkel‘s CDU, was de afgelopen 10 jaar minister-president van de Duitse deelstaat Beieren. Seehofer staat ervoor gekend een rechtse visie te hebben als het gaat over migratie. “Een verlies van controle zal met mij niet gebeuren”, sneerde hij subtiel in de richting van Merkel na zijn aanstelling als minister van Binnenlandse Zaken.

Christendom en kerkelijke feestdagen

Nu heeft Seehofer voor veel ophef gezorgd door te stellen dat de islam volgens hem niet tot Duitsland behoort. Sinds ex-bondskanselier Christian Wulff in 2010 precies het tegenovergestelde zei, is het een gevoelig thema geworden in Duitsland. Huidig bondskanselier Angela Merkel vindt alvast dat er wel degelijk plaats is voor de islam in Duitsland. In 2015 herhaalde ze nog Wulff’s woorden: “Der Islam gehört zu Deutschland.”

Voorstellen om islamitische feestdagen in te voeren in Duitsland, zoals dat van zijn voorganger Thomas de Maizière (CDU) zal Seehofer dus ook niet goedkeuren. “Duitsland wordt gekenmerkt door het christendom en kerkelijke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis”, klonk het. “De moslims die hier wonen, horen natuurlijk wel bij Duitsland, dat spreekt vanzelf. Maar dat betekent niet dat we om een of andere valse reden onze eigen tradities en gewoontes opgeven.” 

Ook positieve discriminatie of migrantenquota’s in bijvoorbeeld de bedrijfswereld of de politiek, vindt Seehofer dan ook niet nodig. Volgens Seehofer primeren de kwaliteiten van een persoon, niet de achtergrond. “Ik moet toch ook geen arts zijn om minister van Volksgezondheid te worden? Een migratieachtergrond alleen kwalificeert je niet als een goede politicus”, vindt Seehofer.