Afgelopen nacht gingen twee spijkerbommen af nabij een woonst in de Van Heystveltstraat in Deurne, Antwerpen. Maar liefst 15 wagens werden daarbij beschadigd samen met meerdere gevels en vensters. Er vielen geen doden of gewonden. Men vermoedt een band met het Antwerpse drugmilieu. De federale gerechtelijke politie gaat uit van kwaad opzet. Ontmijningsdienst DOVO en het labo werden opgeroepen.

“Het waren twee hele luide knallen, kort na elkaar”, zo vertelt een buurtbewoner in Het Laatste Nieuws. “Heel wat mensen zijn ervan wakker geworden. Wie er in het geviseerde huis woont weet ik niet. Ik woon hier nochtans al 20 jaar. In de buurt wordt er wel eens drugs gedeald. Dus ik denk eerder aan een afrekening in dat milieu.”

Geen gasexplosie

Een andere getuige van Het Laatste Nieuws dacht eerst aan een gasexplosie, zoals eerder dit jaar plaatsvond in Antwerpen. Maar dat bleek al snel niet het geval te zijn: “Tot ik op straat ging kijken en van buren hoorde dat er schade is aan ramen en auto’s over bijna 200 meter in de straat”.

Wie werd geviseerd is nog niet duidelijk. Het labo voerde een sporenonderzoek uit in de straat. Extra verlichting werd voorzien om de beschadigde gevels te verlichten. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat in tal van gevels inslagen te vinden waren, veroorzaakt door metalen deeltjes. De sectie ‘agressie’ van de federale gerechtelijke politie heeft het onderzoek overgenomen.

(Lees verder onder de kaart.)

Drugsoorlog

Het zijn ook deze agenten die de andere onderzoeken leiden naar de gewelddadige drugsoorlog die Antwerpen al maanden teistert. Allochtone drugsbendes zoals de ‘Turtles’ en de ‘Mixers’ domineren de cocaïnehandel in de stad. Sinds enige tijd is men verwikkeld in afrekeningsacties. Veelal gaat het om schietpartijen.

Eerder dit jaar werd in dit kader ook het ‘Maffia-team’ opgericht. Deze nieuwe ‘taskforce’ zal met 70-80 agenten de strijd aangaan met de allochtone drugbendes in Antwerpen. Ze moeten in kaart gebracht worden en worden drooggelegd. Dat is de opdracht vervat in het ‘Stroomplan’ van de regering.

Cocaïne is een groot probleem in Antwerpen. Vorige maand werd nog meer dan een ton cocaïne in beslag genomen op de Antwerpse Linkeroever. En zo’n berichten halen wel vaker de media, want in 2016 werd duidelijk dat Antwerpen de grootste cocaïnehaven van Europa is. Dat is ook niet toevallig want in Rotterdam – de belangrijkste haven van Nederland – worden voornamelijk vloeibare goederen toegeleverd, terwijl er in Antwerpen voornamelijk containers toekomen. Die containers lenen zich uitstekend tot het binnensmokkelen van grote hoeveelheden drugs.