De lente is nog maar net begonnen, en de discussie rond Zwarte Piet laait nu alweer op in Nederland. Geen enkele gemeente wilt gezien de jaarlijkse felle strijd tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet de nationale intocht organiseren. Er is weinig draagvlak voor veegpieten bij de bevolking, maar burgemeesters willen confrontaties vermijden.

In Nederland woedt de discussie rond Zwarte Piet de laatste jaren steeds heviger. Voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet gaan er steeds feller met elkaar in de clinch, wat niet zelden leidt tot opstootjes en vechtpartijen. Vooral de actiegroep Kick Out Zwarte Piet laat zich steeds meer gelden in het debat. Volgens hen is de traditionele zwarte Piet immers een “racistische karikatuur van Zwarte Piet”.

0 kandidaten

Maar dit jaar laait de discussie rond Zwarte Piet wel heel vroeg op. Met nog meer dan 8 maanden te gaan vooraleer het 6 december is, wordt er nu al hevig over gediscussieerd in Nederland. Men vindt namelijk geen gemeente meer die bereid is om dit jaar de nationale intocht te organiseren. Vorig jaar werd de nationale intrede georganiseerd in Dokkum, waar voorstanders van Zwarte Piet bussen met actievoerders blokkeerden.

Dit jaar heeft nog geen enkele gemeente zich kandidaat gesteld voor de nationale intrede, iets wat nog nooit eerder gebeurde. “Tot op heden heeft zich nog geen enkele gemeente gemeld. Naar de oorzaken daarvan kunnen wij slechts raden”, klinkt het bij de NTR, die de nationale intocht elk jaar uitzendt. “Tot vorig jaar waren er altijd wel een of meer gemeenten die zich bij ons meldden.”

De gemeente Roosendaal moest soelaas bieden. Roosendaal viert zijn 750-jarige bestaan, waardoor het de ideale gemeente zou zijn om de festiviteiten te organiseren. Maar in Roosendaal wil men enkel echte Zwarte Pieten, en geen veegpieten of dergelijke. “Bij een landelijke intocht laait de Zwarte Pietendiscussie weer op. Het standpunt van ons Sint Nicolaas Comité is dat de pieten ook echt Zwarte Pieten zijn. Andere pieten passen niet in dit beeld”, aldus burgemeester Jacques Niederer.