Sinds 2000 is PS-voorzitter Elio Di Rupo burgemeester van de Henegouwse stad Bergen. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in oktober lijkt hier echter een einde aan te komen. Zo wil Di Rupo de burgemeesterssjerp aan een jongere kandidaat afstaan en zich focussen op de Waalse en federale verkiezingen in 2019. Dat schrijft Le Soir.

Naar eigen zeggen heeft de PS-voorzitter over de kwestie “lang” nagedacht. “Maar mijn besluit staat vast”, zegt hij aan Le Soir. “Ik heb hiervoor twee redenen: ik wil me als partijvoorzitter concentreren op de algemene verkiezingen in mei 2019 en ik wil kansen geven aan jonge mensen”. Als gevolg hiervan lijkt er een einde te komen aan het schier eindeloze burgemeesterschap van Di Rupo.

Begin van het einde?

Dat Di Rupo het lijsttrekkerschap aan de 41-jarige Nicolas Martin (PS) laat, roept dan ook de vraag op of hij het binnenkort niet voor bekeken gaat houden. De verschillende schandalen die ‘zijn’ PS teisterden en de steile val in de peilingen hebben zijn interne positie stevig verzwakt. Zo hinkte de beoogde kroonprins, Paul Magnette (PS), in verleden al openlijk op nieuwe voorzittersverkiezingen.

Hoewel de PS-voorzitter over zijn einde niets kwijt wil, werpt Le Soir de hypothese van een galant ‘Europees afscheid’ op. Di Rupo zelf sluit dit immers niet uit, al is het volgens hem maar “één van de opties die op tafel liggen”. Niettemin beklemtoont hij dat het “niet zo uitzonderlijk” is dat ex-premiers naar het Europees Parlement gaan. “Kijk maar naar Jean-Luc Dehaene of Guy Verhofstadt”, zegt hij aan Le soir.

Steekt Bergen er een stokje voor?

Hoewel Di Rupo de eer aan Martin wil laten, kan het zijn dat de inwoners van Bergen hier een stokje voor steken. Zo krijgt in het Waals Gewest de politicus met de meeste stemmen het burgemeesterschap. Haalt Di Rupo met andere woorden vanop de lijstduwersplaats meer stemmen dan Martin, dan kan hij zichzelf (wederom) opvolgen. Zelf wil hij zich over deze hypothese niet uitlaten. “Ik wil geen concurrent zijn van Martin”, zegt hij aan Le Soir.

Niettemin zou een dergelijke uitslag de PS-voorzitter goed kunnen uitkomen. Op die manier zou hij zijn persoon en positie een nieuw elan kunnen bezorgen.