Darya Safai (N-VA): “De hoofddoek wordt kinderen opgelegd”

0
6538

De Gentse lijsttrekster voor CD&V, Mieke Vanhecke, en het nieuwe gezicht voor N-VA in Vlaams-Brabant, Darya Safai, kruisten gisteren de degens in de VRT-studio tijdens de Terzake-uitzending. Mieke Vanhecke bracht hierin naar voren dat het hoofddoekenverbod discriminatoir is, en in strijd met de godsdienstvrijheid. Safai was het hier echter niet mee eens: “De hoofddoek wordt kinderen opgelegd”.

“Een religie heeft het recht om te vragen dat er bepaalde symbolen gedragen worden. Het is niet aan de samenleving om te zeggen dat dat niet mag gebeuren”, zo stelde Vanhecke gisterenavond. “Tenzij dat de vrijheid van godsdienst” – waarmee Vanhecke het islamitisch hoofddoekengebod verdedigt – “in het gedrang komt met een andere fundamentele vrijheid”. Maar dat is wel degelijk het geval volgens Safai. Het hoofddoekengebod is met name in strijd met “de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen”. 

“Ík heb de feministische literatuur gevolgd”

Tijdens de hierop volgende discussie wrong Vanhecke zich in vreemde retorische bochten. “Ík heb de feministische literatuur gevolgd […]”, zo maakte de christendemocrate zich sterk. “[En] er is heel veel discussie of die hoofddoek onderdrukking [betreft]”. Feminisme is echter vooral een ideologie en geen school binnen de rechtsleer.

Safai liet zich niet van haar stuk slaan. “Ik [ben] ook zelf een feminist”, zo verdedigde de N-VA-politica met Iraanse wortels. “[En de hoofddoek] is een symbool van ongelijkheid. Vrijheid van godsdienst mag nooit boven de […] gelijkwaardigheid mannen en vrouwen staan”. En nog: “Mannen dragen geen hoofddoek, dat is het beste bewijs”. Vanhecke haalde hierna echter aan dat “bij de joden […] enkel de mannen een keppeltje [dragen], en dat wordt ook niet gezien als een symbool van onderdrukking”.

Voor wat dient een hoofddoek in feite?

De islamitische hoofddoek is een (anti-)seksueel instrument. Vrome moslims vinden namelijk dat zowel gehuwde vrouwen als ongehuwde meisjes vanaf de puberteit – om hun (familie)eer te beschermen – zichzelf dienen te bedekken om niet de lust op te wekken van mannelijke toeschouwers. “En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en over hun geslachtsorganen waken, en hun sier niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten […]”, zo dicteert Soera An-Noer (Het Licht), vers 31 in de Koran.

Het dient echter gezegd te worden dat ook in jodendom en christendom hoofddoeken gangbaar zijn. In het orthodoxe jodendom dragen echter enkel gehuwde vrouwen dit kledingstuk en ongetrouwde meisjes niet. En in het christendom ziet men de hoofddoek eerder als symbool van kuisheid en is het gebruik vooral gangbaar tijdens misvieringen en niet daarbuiten.

(Lees verder onder de tweet.)

De maatschappelijke discussie rond hoofddoeken laait de laatste tijd terug op. Dit nadat een rechter eind vorige maand besliste dat enkele moslima’s – die klacht hadden ingediend omdat ze geen hoofddoek mochten dragen op school – gelijk kregen. Volgens de rechter beperkt het verbod op levensbeschouwelijke tekens, dat nu van kracht is, de vrijheid van godsdienst.