NTGent, een stadstheater in Gent, werkt aan een nieuwe productie. De voorstelling zal gaan over het beroemde Lam Gods-schilderij. Maar voor deze voorstelling is men op zoek naar echte IS-jihadisten, zo blijkt vandaag. In het schilderij van de gebroeders Van Eyck worden er namelijk Ridders van Christus afgebeeld en “in onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden”, zo klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Mensen die hun broer of zus hebben gedood, appel- en slangenliefhebbers, exhibitionisten, zwarten en echte IS-strijders. Voor al deze mensen plaatste NTGent een advertentie in de krant. Op het beroemde schilderij van de broeders Van Eyck – het Lam Gods – staan namelijk naast het Lam zelf Adam en Eva afgebeeld, Kaïn en Abel, de Rechtvaardige Rechters en de Ridders van Christus. En daarom zoekt NTGent allerlei moderne ‘metaforen’. Gezien er geen kruisridders meer zijn, wil NTGent dan maar opteren voor IS-strijders. “Vecht u voor uw overtuigingen ? Voor God ? Vocht u voor IS, voor andere religies ? (sic)”, zo luidt hun advertentie.

“Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders zoeken”

“Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn”, nuanceert Tom De Clercq, persverantwoordelijke van NTGent, in Het Laatste Nieuws. Nochtans laat de advertentie weinig ruimte over voor nuance. En uit mailverkeer dat HLN verkreeg, blijkt ook expliciet waar men naar op zoek is: “Salafisten en jihadi’s”.

Op het originele schilderij staan de Ridders van Christus links onderaan. Tussen het Lam zelf en de Rechtvaardige Rechters (het vermiste paneel). En “in onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden”, zo luidt het.

Regen aan kritiek

Op Twitter regent het kritiek. “Hoezeer IS-terroristen zich ook afkeren van onze samenleving: clubjes als NTGent willen dit crapuul nog altijd op het podium hijsen. #Onbegrijpelijk”, zo tweet Michaël Devoldere, kabinetsmedewerker van Vlaams Mobiliteitsminieter Ben Weyts (N-VA). “Wat wil NTGent hiermee bereiken?”, vraagt CD&V-voorzitter Wouter Beke zich dan weer af.

“Verschrikkelijk. Blijkbaar is het ‘hip’ om Syriëstrijder te zijn, reageert Gents gemeenteraadslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) tegenover SCEPTR. “Ik ga hierover nu maandag interpelleren in gemeenteraad.” En nog: “Wat een wansmakelijke (publiciteits)stunt. Meer dan een (ethische) brug te ver. Moet daar ons belastinggeld voor dienen?”, klaagt ook Vlaams parlementslid en ex-Gentenaar Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) aan op Twitter. Depoortere vertelt aan SCEPTR dat hij Vlaams Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) deze namiddag zal ondervragen over het incident in het Vlaams Parlement.

Minister Gatz, die gisteren nog een debat afzegde wegens een te mannelijk panel, heeft tevens vragen bij de praktijk. “Het is denkbaar dat in het concept van het NTGent Syriëstrijders worden ingezet – in zoverre er niet wordt aangezet tot haat -, maar in de praktijk is het onmogelijk”. Een gelijkaardige kritiek weerklinkt bij Arabist en Jihadkenner Pieter Van Ostaeyen (KUL) in Het Laatste Nieuws: “Ik vraag mij af in hoeverre het verantwoord is om een teruggekeerde strijder zo’n platform te bieden, twee jaar na de aanslagen in Brussel.”