Argentinië heeft bij een undercoveroperatie cocaïne met een waarde van 50 miljoen euro in beslag genomen. Men was van plan om de cocaïne vanuit de Russische ambassade in Buenos Aires naar Moskou te smokkelen. Er bestaat vooralsnog onduidelijkheid over de rol van Russische diplomaten bij het hele gebeuren.

In december 2016 werd de cocaïne, met een waarde van 50 miljoen euro, gevonden in koffers in een school die verbonden was aan de Russische ambassade in Buenos Aires. Een jaar later kwamen die koffers in Moskou aan. Onderweg werden vijf mensen gearresteerd, waaronder twee voormalige medewerkers van de Russische ambassade, een politieagent, en de twee mannen die de zending kwamen ophalen. Een zesde man, Andrei Kovalchuk, is geïdentificeerd als leider van de bende. Kovalchuk werd gisteren in Berlijn gearresteerd.

Undercoveroperatie

Deze feiten, die de afgelopen week aan het licht zijn gekomen, werden bevestigd door zowel de Argentijnse autoriteiten als de Russische ambassadeur Victor Koronelli. Minder duidelijk is hoe de drugs in de school terecht zijn gekomen en de exacte betrokkenheid van Russische ambtenaren voor en na de operatie.

Volgens de Britse krant ‘The Daily Telegraph’ waren de Russische autoriteiten echter vanaf het begin bij de undercoveroperatie betrokken. Volgens hun versie waarschuwde ambassadeur Koronelli de Argentijnse veiligheidsdienst voor de ontdekking van verdachte koffers. Russische en Argentijnse agenten ontmoetten elkaar, waarbij een plan werd uitgewerkt om de drugs over te schakelen en de pakketten te volgen naar hun beoogde ontvanger.

Het hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Nikolai Patrushev, vloog zelfs in december 2017 naar Argentinië om de operatie op te volgen. De koffers zouden ook terug gevlogen zijn op zijn vliegtuig. De Argentijnse minister van Veiligheid, Patricia Bullrich, onderschrijft deze versie. Tijdens een persconferentie zei ze dat de koffers “als diplomatieke bagage op een Russisch overheidsvliegtuig werden verzonden”. Ze liet ook een video zien met de koffers die op het vliegtuig geladen werden.

Onduidelijkheid

Op de bewuste video is het registratienummer van het vliegtuig te lezen: 96023. Volgens de website Russianplanes.net komt een dergelijk registratienummer overeen met een Iljoeshin-96 vliegtuig, geregistreerd bij de officiële Russische luchtvaartmaatschappij. Dezelfde website suggereerde ook dat het vliegtuig op 6 december 2017 in Buenos Aires was geweest, alvorens via Kaapverdië naar Moskou te vliegen.

Tegen dinsdagochtend werd de inhoud van de website verwijderd. In een bericht kondigde de eigenaar aan dat hij de site vrijwillig had gesloten. De Russische Veiligheidsraad ontkende dat het vliegtuig van Patrushev een rol speelde in de operatie. “Dit vliegtuig wordt niet gebruikt voor diplomatieke post of vracht”, luidde de verklaring.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er geen Russische diplomaten bij de undercoveroperatie betrokken waren, maar alleen technische medewerkers. Officiële Argentijnse beelden van een Russisch overheidsvliegtuig waren volgens de woordvoerder vervalsingen. Hij wist echter geen antwoord te geven op de vraag waarom de leden van de criminele de bende de eerste secretaris van de ambassade bij naam noemden. Velen vinden het ook moeilijk te geloven dat de ambassade niet op de hoogte was van wat er in de school gebeurde.