China waarschuwt de VS bij monde van Buitenlandminister Wang Yi dat een handelsoorlog tussen de twee grootmachten beide partijen zou beschadigen. China waarschuwt echter dat het er niet voor terug zal deinzen om de aangekondigde Amerikaanse handelsbarrières te beantwoorden. Dat schrijft Reuters.

Eerder deze maand kondigde Amerikaans president Donald Trump (Rep.) aan om invoertarieven te heffen op staal (25 procent) en aluminium (10 procent). “De Verenigde Staten hebben een jaarlijks handelstekort van 800 miljard dollar door onze ‘zeer domme’ handelsovereenkomsten en -beleid. We geven onze banen en welvaart weg aan andere landen die al jaren van ons profiteren”, schreef Trump eerder hierover in een tweet. “Ze lachen om de dwaasheid van onze leiders. Niet langer!”

China waarschuwt voor “gerechtvaardigd en noodzakelijk antwoord”

Wang reageerde vandaag op deze aankondigingen tijdens een jaarlijkse meeting van het Chinese parlement. De Chinese minister zei dat de VS en China geen rivalen hoeven te zijn en dat handelsoorlogen zelden het juiste instrument zijn geweest om problemen op te lossen. Maar Wang voegde hier aan toe dat China een “gerechtvaardigd en noodzakelijk antwoord” zal vormen als het dat moet, zo citeert Reuters.

De doelstelling van de plannen van Trump is goedkope import zoals die uit China tegen te gaan. De Amerikaanse handelsbalans is namelijk te negatief, zo vindt president Trump. In een tweet refereerde de Amerikaanse president aan de negatieve handelsbalans met China, ook al maakt de staalimport uit China slechts een klein deel uit van de totale Amerikaanse staalimport.

In ieder geval groeit de Chinese export nog steeds. Ook de Chinese import neemt toe, zij het in kleinere mate. In vergelijking met januari vorig jaar is de Chinese export afgelopen januari met 12,7 procent gegroeid.

Trumptrade moet nog duidelijke vorm krijgen

Het is het nog niet volledig duidelijk welke landen door Trumps plannen zullen getroffen worden. Er werd reeds een uitzondering (van 30 dagen) aangekondigd voor buurlanden Mexico en Canada, maar ook “andere landen” zouden in beschouwing genomen worden voor uitzonderingen.

De economische relatie tussen de VS en zijn handelspartners staat onder druk sinds Trump aan de macht kwam vorig jaar. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet al weten zich te verzetten tegen de plannen van Trump om hogere invoerheffingen op staal en aluminium in te voeren. “We zullen nu heffingen opleggen aan motorfietsen, Harley Davidson, op blauwe jeans, Levis, op bourbon”. We kunnen ook dom zijn. We moeten ook zo dom zijn”, aldus Juncker.

Het thema van handelsdeficits heeft Trump echter altijd al nauw aan het hart gelegen. “Ons land wordt afgezet. We hebben de slimste mensen nodig die voor ons onderhandelen”, zei Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016. Met zijn aangekondigde plannen hoopt president Trump hier rond nu iets te verwezenlijken.

Trade War

Our country is getting ripped off. We need the smartest people negotiating for us! #TrumpTrainText TRUMP to 88022 to help #MakeAmericaGreatAgain

Publiée par Donald J. Trump sur lundi 29 février 2016