De ‘Pregnancy Care Clinic‘ in het Zuid-Californische El Cajon in de Verenigde Staten verzet zich tegen een Californische wet die de instelling verplicht om staatsprogramma’s met betrekking tot geboortebeperking en abortus bekend te maken. De wet verplicht alle ‘family planning facilities’, waartoe ook de Pregnancy Care Clinic gerekend wordt, daartoe. Het Amerikaanse Supreme Court buigt zich morgen over de zaak.

De Pregnancy Care Clinic vecht de Californische ‘Reproductive FACT Act’ aan omdat ze in strijd zou zijn met het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet, dat de vrijheid van meningsuiting beschermt. De Democratische wet uit 2015 werd al eens door een rechtbank behandeld in 2016. Toen werd geoordeeld dat er geen discriminatie was op basis van mening. De zwangerschapscentra proberen het nu bij het Supreme Court opnieuw.

Kans op slagen

De poging van het uitgesproken christelijke El Cajon zwangerschapscentrum om te vermijden dat het in het centrum informatie moet omhoog hangen om abortus en geboortebeperking te promoten, heeft wel degelijk kans op slagen. Het Supreme Court telt immers vijf Conservatieve versus vier Democratische rechters. Bovendien bleek het Hof in het verleden al niet ongevoelig voor argumenten op basis van het eerste amendement, zo stelt persbureau Reuters.

Directeur van de Pregnancy Care Clinic Josh McClure stelde “dat men hen dwingt om hun muren als reclameborden voor abortus te laten gebruiken“. Hij stelt dat dat is alsof men de Amerikaanse Longassociatie zou verplichten om de mensen te informeren waar ze sigaretten kunnen kopen. De staat California van zijn kant beweert dan weer dat sommige centra vals medisch advies gebruiken om vrouwen ervan te weerhouden abortus te gebruiken.

Steun van Trump

In januari sprak Donald Trump nog als eerste zittende president ooit – via een rechtstreekse videoverbinding – tijdens de 45ste Mars voor het leven in Washington D.C. Hij prees daarbij hij het werk en de inzet van de manifestanten en wees erop dat hun drijfveer liefde was, voor het wonder van leven. Verder in zijn speech benadrukte hij verschillende initiatieven die hij ondernam, zowel om abortus rechtstreeks in te perken, als initiatieven om de levens van aanstaande ouders beter te maken.

Een belangrijk punt was het recht op gewetensbezwaren van verpleegkundigen en artsen, die weigeren om procedures zoals abortus uit te voeren. Sinds zijn verkiezing heeft Trump bovendien zijn belofte vervuld om pro-life kandidaten voor het Hooggerechtshof te nomineren.