De Britse supermarktketen Waitrose verandert Moederdag in het genderneutrale ‘Jij-dag’ op wenskaarten. De beslissing kwam er na oproepen van transgenderactivisten. 

De Britse supermarktketen Waitrose zal genderneutrale kaarten voor Moederdag verkopen. Men wil het gebruik van het woord “moeder” verminderen om de meer “transgender inclusief” te maken. De supermarktketen verkoopt een kaart met “Gelukkige Jij-Dag” in het Moederdag-assortiment, waarin het woord “moeder” niet voorkomt.

Transgenderactivisten

Waitrose zei dat de verhuizing gericht was op een “verbreding van naar wie de kaarten kunnen gaan, of het nu oma’s of transgender mama’s zijn”. Traditionele kaarten worden nog steeds verkocht. Andere ketens, waaronder Scribbler, gingen Waltrose voor. Scribbler biedt Moederdagkaarten aan zoals “twee moeders zijn beter dan één” voor koppels van hetzelfde geslacht en “papa, bedankt voor het feit dat je de meest verbazingwekkende mama bent”.

De aanpassingen kwamen er na oproepen van transgenderactivisten om Moederdag te hernoemen. Zij suggereerden onder meer ‘Voogdijdag’ als vervanging. Op sommige Britse scholen wordt de term ‘een dag voor speciale personen’ gebruikt in de plaats van Moederdag.

Op Twitter reageert men intussen woedend op de beslissing. “Moederdag is voor MOEDERS” en “Vrouwen krijgen kinderen, mannen niet” staat er te lezen. Volgens hen is de keuze niets meer dan een marketingstunt om zoveel mogelijk kaarten te verkopen, op een dag die eigenlijk alleen bedoeld is voor moeders.