Vroeger dan traditiegetrouw vond vandaag het eenentachtigste Vlaams Nationaal Zangfeest plaats. Op een van de grootste evenementen van de Vlaamse Beweging besteedde Erik Stoffelen, de voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), aandacht aan de situatie in Brussel en Catalonië. “Eengemaakte politiezone in Brussel en transfers aanpakken”, klonk het.

Elk jaar gaat in de Lotto-Arena te Antwerpen een muzikaal massa-evenement door waarbij duizenden Vlaams-nationalisten en politici aanwezig zijn. Ook dit jaar tekenden verschillende prominenten – zoals Vlaams Belang-klepper Barbara Pas – en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) present. Het ANZ, dat het evenement organiseert, is echter een politiek onafhankelijke organisatie. Naast de liederen gaat er bij het Vlaams Nationaal Zangfeest veel aandacht naar de toespraak van de ANZ-voorzitter.

Catalaanse roep om autonomie kan niet worden genegeerd

Stoffelen legde in zijn toespraak vooral de nadruk op de solidariteit met Catalonië en de Spaanse repressie ten aanzien van de voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid. In het kader hiervan werd er een omhaling gedaan om de minder gefortuneerde vervolgde Catalanen bij te staan.

Naast Catalonië, besteedde Stoffelen ook aandacht aan de met onteigening bedreigde blanke boeren in Zuid-Afrika. De culturele verbondenheid van de Vlamingen met de Afrikaner-bevolking werd geïllustreerde door een optreden van de Zuid-Afrikaanse artieste Corlea Botha.


In eigen land had Stoffelen vooral oog voor de transfers naar Wallonië en de (mislukte) fusie van de Brusselse politiezones. “Mogen we verwachten dat Vlaamse politici zich alleen maar verkiesbaar stellen op Vlaamse lijsten? Of moeten we het normaal vinden dat ze zich omwille van de smeer kandidaat stellen op een voor Vlaanderen vijandige PS-lijst?”, sneerde hij naar Brussels Open Vld-kopstuk Guy Vanhengel. Ook herhaalde hij de oude Vlaamse eis om in Brussel Nederlandstalige verzorging te kunnen krijgen. Onlangs bleek nog dat de zogenaamde ‘tweetalige’ Brusselse rusthuizen zelden tweetalig zijn.

Zang en liederen

Het Vlaams Nationaal Zangfeest zou natuurlijk niet het Zangfeest zijn, mochten er niet verschillende muzikale acts worden vertoond. Zo werd onder meer het optreden van eregast Gene Thomas door het publiek gesmaakt.

ADVERTENTIE