Oud-premier Silvio Berlusconi (Forza Italia) heeft er bij zijn coalitiegenoot Matteo Salvini (Lega) op aangedrongen om een coalitie te vormen met de Vijftsterrenbeweging, de andere grote winnaar van de Italiaanse verkiezingen.

Silvio Berlusconi, oud-premier en leider van Forza Italia, zou aan zijn coalitiepartner Matteo Salvini (Lega) verteld hebben dat de Lega een akkoord moet proberen te bereiken met de Vijfsterrenbeweging. Volgens Berlusconi moet er ook een regering komen “met een vooraf bepaalde agenda, om kwesties zoals de economie, werkgelegenheid, veiligheid en immigratie aan te pakken”.

Raakpunten

Na afloop van de Italiaanse verkiezingen is er geen duidelijke meerderheid in het parlement. De centrumrechtse coalitie, waar de Lega en Forza Italia deel van uitmaken, behaalde zo’n 37 procent van de stemmen. De Lega van Salvini haalde binnen die coalitie evenwel meer stemmen dan Forza Italia van Berlusconi. Hierdoor werd Salvini de leider van het centrumrechtse blok. De Vijfsterrenbeweging werd met zo’n 30 procent van de stemmen de grootste partij van het land.

De partijprogramma’s van de Lega en de Vijfsterrenbeweging vertonen een aantal belangrijke raakpunten. Beide partijen hebben beloofd de belastingen te verlagen, de uitgaven in de sociale zekerheid te verhogen, de bezuinigingsmaatregelen van de EU te verwerpen en de migratie terug te dringen. Ze hebben ook allebei in het verleden opgeroepen om af te stappen van de Euro.