Zowel de Movimento 5 Stelle als de Lega claimen in Italië de verkiezingsoverwinning en het premierschap. Silvio Berlusconi (Forza Italia) laat weten dat hij Matteo Salvini (Lega) zal blijven steunen.

Omdat geen enkele partij of coalitie een absolute meerderheid wist te halen bij de Italiaanse verkiezingen van zondag, zullen de formatiegesprekken weken en mogelijk maanden duren. De Lega en de Movimento 5 Stelle (M5S) – de grote winnaars van de verkiezingen – riepen beiden de president op om hun respectievelijke leiders als premier te benoemen.

Salvini premier?

Het rechtse blok – bestaande uit de centrumrechtse Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi, de rechtsnationalistische Lega en Fratelli D’Italia van Matteo Salvini en Georgia Meloni – is na de verkiezingen van zondag de grootste fractie in het Italiaanse parlement. De coalitie haalde zo’n 37 procent van de stemmen. Dat is evenwel te weinig voor de 40 procent die in Italië nodig is om een werkbare meerderheid te vormen. Men moet dus op zoek naar de steun van andere partijen om een regering te vormen.

“Centrumrechts is de coalitie die gewonnen heeft en zal regeren”, aldus Salvini. Hij voegde eraan toe dat “de Lega gewonnen heeft binnen centrumrechts en aan het roer van de coalitie zal staan”. Salvini sloot ook “vreemde allianties” met andere groepen uit, verwijzend naar M5S. M5S kreeg zondag meer stemmen dan alle andere partijen, maar minder dan het rechtse blok als geheel. “De Vijfsterrenbeweging is zo vaak van gedachten veranderd en op te veel onderwerpen, dus voor mij is het een grote ‘nee'”, zei Salvini maandag.

Berlusconi blijft trouw aan Salvini

Silvio Berlusconi, voor wie de verkiezingen een persoonlijke nederlaag waren, liet al weten Salvini te zullen steunen als kandidaat-premier. “Met volledige inachtneming van onze afspraken zullen we nu loyaal steun geven aan pogingen van Salvini om een regering te vormen”, aldus Berlusconi. “Ik ben hier om hem te steunen, om de stabiliteit van de coalitie te garanderen en onze verplichtingen met de kiezers na te komen.”