Rond de 10 procent. Dat is wat u meer betaalt in een Belgische supermarkt vergeleken met supermarkten in Nederland, Duitsland en zelfs Frankrijk. En wat blijkt nog meer? Ten opzicht van 5 jaar geleden zijn de prijsverschillen alleen nog maar toegenomen. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Prijzenobservatorium, een deel van de FOD Economie.

Op basis van een onderzoek van het Prijzenobservatorium blijkt nogmaals dat we flink wat betalen voor onze boodschappen. Het gaat dan vooral over merkproducten. Een Belgische winkelkar is 13,4 procent duurder dan in Duitsland, 12,9 procent tegenover een Nederlandse kar en 9,1 procent vergeleken met Franse boodschappen. Verse groenten en fruit zijn echter niet opgenomen in het onderzoek en blijken goedkoper dan in het buitenland.

Hogere taksen en loonlasten in een klein land

Dat de prijzen in jouw supermarkt hoger zijn dan die van vrienden en familie in het nabije buitenland heeft zijn verklaringen. België kent namelijk hogere taksen, zoals de recente suikertaks of de omvangrijke alcoholtaksen.

Maar ook het feit dat België relatief weinig inwoners telt, speelt mee. Een kleiner land betekent minder schaalvoordelen waardoor winkels beheren en filialen bevoorraden duurder is. De kosten kunnen namelijk over minder posten verspreid worden.

(Lees verder onder de tweet.)

Boodschappen duurder door marktconfiguratie

En dan is er een tweede aspect. De manier hoe onze supermarkt-markt in elkaar zit, werkt lagere prijzen tegen. Colruyt, de marktleider in België, is bijvoorbeeld geen prijszetter, maar een prijsvolger. Dit in tegenstelling tot budgetketens Lidl en Aldi. Colruyt garandeert dan wel de laagste prijs, maar het doet dit reactief, zelden pro-actief.

Dat bevestigt ook retailexpert Gino Van Ossel op Radio 1“Omdat die marktleider Colruyt zo’n efficiënt bedrijf is, omdat die echt lagere kosten hebben dan de concurrentie is er niemand in ons land die echt een prijzenoorlog gaat beginnen, waardoor je merkt dat de prijzen sluimerend verhogen.”

Veel verandering is er wellicht niet in zicht. “Het zou kunnen dat er door [De fusie van Delhaize met het Nederlandse Ahold van Albert Heijn] een kleine kentering komt”, vertel Gino Van Ossel nog verder op Radio 1. “Maar dramatisch zal die niet zijn. Tenzij er echt een prijzenoorlog met marktleider Colruyt komt.” Hiernaast stijgt de winst van de ketens niet, terwijl in Belgische supermarkten de marges wel stijgen. “Dat valt te verklaren door het feit dat wij een duur land zijn. De loonkost en de energieprijzen liggen hoog, de vrachtwagens staan vast in de files…”, zo besluit Van Ossel nog.