België wijst dan toch één Russische diplomaat uit als reactie op de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal, waarvan het Westen meent dat Rusland verantwoordelijk is.

Verschillende EU-landen beslisten gisteren samen met de Verenigde Staten en Canada om tientallen Russische diplomaten uit te wijzen. Dat deden zij omdat Rusland volgens hen verantwoordelijk is voor de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in het Verenigd Koninkrijk. Aanvankelijk hield ons land een eerder afwachtende houding aan om “de lijnen met Moskou open te houden”. Ook zou Michel afgelopen vrijdag de uitwijzing van zo’n 20 diplomaten hebben geblokkeerd in de EU-raad.

“Volledig gerechtvaardigde maatregel”

Nu beslissen Charles Michel (MR) en zijn vicepremiers toch om de accreditatie van één Russische diplomaat in te trekken. “Na overleg met de lidstaten van de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie heeft België besloten een diplomatiek medewerker van de bij het Koninkrijk België geaccrediteerde Russische missie terug te sturen”, luidt het in de betreffende persverklaring.

“Gezien de ernst van de gebeurtenissen in Salisbury en de grote waarschijnlijkheid dat Rusland bij deze aanval betrokken was, zijn wij van mening dat deze maatregel volledig gerechtvaardigd is. De Russische ambassadeur wordt binnen de 48 uur van deze beslissing in kennis gesteld. De betrokkene zal 14 dagen tijd krijgen om het grondgebied te verlaten”, staat er verder te lezen. De tekst benadrukt wel verder het houden van “een open en franke dialoog met Rusland over onderwerpen van gemeenschappelijk belang”.