Bijna twee derde van de Belgen is van mening dat men de dienstplicht of burgerplicht opnieuw moet invoeren. Dat blijkt uit een peiling die Ipsos uitvoerde in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM NIEUWS, RTL TVI en Le Soir.

Hoewel men in politieke middens niet happig is op het herinvoeren van de dienstplicht – alleen Vlaams Belang is hiervoor te vinden – ziet een meerderheid van de bevolking dat wel zitten. Zo blijkt uit een peiling van Ipsos dat zo’n 65 procent van de Belgen de dienstplicht opnieuw wil invoeren.

Walen grotere voorstander dienstplicht

Hoewel zowel in Vlaanderen als in Wallonië een meerderheid voor de dienstplicht is, vallen er toch regionale verschillen op te merken. Vlamingen blijken met zo’n 58 procent immers minder happig op een herinvoering hiervan. In Brussel en Wallonië daartegen is respectievelijk 70 en 78 procent voor een herinvoering van de legerdienst gewonnen.

Naast de regionale verschillen, is het enthousiasme voor de dienstplicht ook afhankelijk van de leeftijd van de respondent. Zo is een meerderheid van de 18 tot 34-jarigen tegen een herinvoering van de legerdienst. Hoe hoger de leeftijd van de respondenten, hoe meer ze voor dit idee zijn gewonnen.

Enkel Groen en PVDA tegen

Bij de Vlaamse partijen zijn de kiezers van Vlaams Belang en N-VA met respectievelijk 77 en 68 procent de grootste voorstanders van een herinvoering van de legerdienst. De kiezers van Groen (37 procent) en PVDA (47) zijn hier dan weer de felste tegenstanders van. Aan de overzijde van de taalgrens behoren de kiezers van de PTB met zo’n 80 procent echter tot de hevigste voorstanders van een herinvoering van de legerdienst. Ook bij de kiezers van Ecolo (68 procent) bestaat hiervoor een draagvlak.

Dit brengt de twee (linkse) partijen echter in een iets of wat ongemakkelijke situatie. In de Kamer vormt Groen namelijk één fractie met hun Franstalige zusterpartij Ecolo. De PVDA/PTB heeft zelfs maar één, unitaire, partijleider namelijk Peter Mertens.