Er is een nieuw seksschandaal bij Oxfam waarbij een medewerker van wangedrag wordt beschuldigd, dat schrijft The Times. De Belg Roland van Hauwermeiren, die recent zelf onder vuur lag voor seksueel misbruik, is ook betrokken bij het schandaal.

Uit een intern rapport dat The Times kon inkijken bleek dat een voormalig Oxfam-medewerkster herhaaldelijk klachten voor seksuele intimidatie neerlegde tegen haar toenmalige baas Raphael Mutiku. De klachten werden een jaar lang in de doofpot gestopt. Beiden waren aanwezig als hulpverleners na de aardbeving in Haïti in 2010.

Volgens de interne documenten blijkt dat Mutiku in juni 2010 een laatste schriftelijke waarschuwing kreeg na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Zes maand later volgden nieuwe klachten die Mutiku ervan beschuldigden van jonge vrouwen te betalen voor seks in zijn verblijf, dat betaald werd door Oxfam. Hij ontkent echter dat hij gebruik heeft gemaakt van prostituees.

De toenmalige manager van Mutiku was de Belg Roland van Hauwermeiren. Hij zou beslist hebben om het schandaal in de doofpot te stoppen en Mutiku niet te ontslaan. Na een intern onderzoek in 2011 werd het duo ontslagen bij Oxfam nadat het onderzoek bewijs leverde voor hun wangedrag.

Klachten werden nooit echt behandeld

In een interview van The Times met een medewerkster van Mutiku in Haïti blijkt dat de dienst Personeelszaken de klachten nooit serieus aanpakte. Hoewel ze één van een aantal vrouwen was die met de dienst sprak, volgde er nooit een grondig onderzoek. De vrouw reageert: “Personeelszaken nam nooit verklaringen van de slachtoffers”.

Wat volgde was dat Oxfam het contract van de vrouw in Haïti niet verlengde en ze ook geen aanbevelingen kreeg voor andere jobs. “Het management zei me gewoon dat ik te zwak was om met dit soort werk om te gaan en dat ik beter naar huis zou gaan”.

Oxfam reageert

Een woordvoerder van Oxfam reageerde: “Het gedrag van enkele voormalige Oxfam-medewerkers in Haïti na de aardbeving in 2011 was compleet onaanvaardbaar, en tegengesteld aan onze waarden en de hoge eisen die we stellen aan ons personeel. We betreuren wat er gebeurd is in 2011, en hebben sindsdien strengere regels opgelegd om misbruik te verijdelen.”

Oxfam geeft ook toe dat ze in de fout gingen door Mutiku niet te ontslaan in 2010 en schuift de schuld daarvoor in de schoenen van van Hauwermeiren. Na zijn eigen wangedrag was volgens Oxfam het vermogen van van Hauwermeiren om over het ontslag van Mutiku te beslissen aangetast.

“Onder de maatregelen die we na dat onderzoek namen, was een vertrouwelijke telefoonlijn voor klokkenluiders, die ons moet helpen om eventueel wangedrag op te sporen zonder collega’s of managers te waarschuwen. We geloven dat deze maatregel ons had kunnen helpen om wat in Haïti gebeurde sneller te ontdekken”, besluit de woordvoerder.