Steve Bannon, voormalig adviseur van Donald Trump, sprak gisteren het partijcongres van de Front National toe. Het partijcongres staat in het teken van een grondige herbronning van de partij. Bannon had ook opvallend veel lof voor Marion Maréchal-Le Pen, het jonge nichtje van FN-voorzitster Marine Le Pen.

Steve Bannon, de voormalige adviseur van president Donald Trump, was te gast op het tweedaagse partijcongres van de Front National in Rijsel. “De geschiedenis staat aan onze kant en zal ons de overwinning bezorgen”, herhaalde Bannon, die werd aangekondigd als een ‘verrassingsspreker’, doorheen de avond. Hoewel hij niet langer voor het Witte Huis werkt had Bannon, die momenteel door Europa toert en onder meer Zurich, Milaan en Rome aandeed, niets dan lovende woorden voor Trump.

Bannon: “Draag benaming ‘xenofoob’ als medaille”

Tijdens zijn toespraak kregen de “globalisten” en de “elites” het zwaar te verduren. “De huidige politiek van vandaag kan niet worden samengevat door de kloof tussen links en rechts”, zegt Bannon. “Tijdens de financiële crisis van 2008 hebben de overheden en banken vooral voor zichzelf gezorgd, zij hebben zichzelf gered en niet de mensen”

“U herinnert zich de avond van de Amerikaanse verkiezingen, de traditionele media waren geschokt”, aldus Bannon. “Ze hadden nooit kunnen geloven dat de Amerikanen uiteindelijk in hun eigen belang hadden gestemd.” Hij lijstte de drie voornaamste bezorgdheden van Trump op: het stoppen van “enorme immigratie”, fabrikanten terug naar de VS krijgen vanuit China, en het terugtrekken van de VS uit de rampzalige conflicten van Irak en Afghanistan.

Het feit dat Bannon vaak het verwijt krijgt een racist te zijn, lijkt hem niet te raken.“Je vecht voor je land en ze noemen je racist. Maar de dagen dat dit soort beledigingen werken zijn voorbij. De gevestigde media zijn de honden van het systeem”, zegt Bannon. “Elke dag worden wij sterker en worden zij zwakker. Laat ze je racisten, xenofoben of wat dan ook noemen, draag deze benamingen als een medaille”

Marion Maréchal-Le Pen

Op de tweedaagse conferentie in het noorden van Rijsel probeert FN-voorzitster Marine Le Pen haar partij letterlijk “herop te richten”. Zo werd er onder meer een naamsverandering aangekondigd, die later op de dag bekend gemaakt zal worden.

Voorts liet Steve Bannon zich doorheen de dag lyrisch uit over Marion Maréchal-Le Pen, het 28-jarige nichtje van Marine Le Pen. “Ze is niet enkel een rijzende ster aan de rechterkant in Frankrijk. Ze is een van de meest indrukwekkende mensen ter wereld”, aldus Bannon.